Szuperállampapír a postán

pénz bank állampapír

 

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. a Magyar Állampapír Plusz nyomdai értékpapír változatát is elérhetővé teszi a Magyar Posta hálózatában hétfőtől, méghozzá változatlan kamatfeltételek mellett.

A nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusszal az állam célja tovább erősíteni a lakossági állampapírok szerepét a megtakarítási termékek piacán, hiszen ezzel a tényleges lakossági megtakarítások még szélesebb körben bevonhatók lesznek. A nyomdában előállított Magyar Állampapír Plusz (rövid nevén nyomdai MÁP Plusz) 2019. november 4. hétfőtől vásárolható meg a Magyar Posta hálózatában, több mint 2.100 postai szolgáltatóhelyen.

A nyomdai Magyar Állampapír Plusz kamatozása megegyezik az értékpapír számlára vásárolható MÁP Plusz kamatozásával.

Hétfőtől a postákon is kapható lesz a Magyar Állampapír Plusz.

A MÁP Plusz, valamint a nyomdai úton előállított és kizárólag a Posta hálózatában kapható Kincstári Takarékjegyek (KTJ I. és KTJ II.), illetve a Kincstárnál vásárolható Babakötvény és Prémium Euró Magyar Állampapír kamatai és értékesítési feltételei nem változnak.

November 4-től csökkennek viszont egyes, a lakosság számára értékesített állampapírok kamatai:az Egyéves Magyar Állampapír(1MÁP) kamata 2,5 százalékra mérséklődik, a 3 éves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatprémiuma 1,0 százalékra, az 5 éves futamidejű papíré pedig 1,4 százalékra csökken. A mérséklést az elmúlt időszakban megvalósult piaci hozamcsökkenés és az állampapírok iránti kedvező kereslet teszi lehetővé, de a csökkent kamatok is kiemelkedő, a piaci hozamoknál lényegesen magasabb megtérülést biztosítanak majd a lakossági befektetőknek.

állampapír

A jelenlegi kondíciók szerint 1, 2, 3 és 5 éves időtávon egyaránt a szuperállampapírral érhetjük el a legnagyobb nyereséget. Ráadásul nem csak akkor bizonyul a legjobb választásnak, ha lejáratig megtartjuk: a kamatfizetéseket követő 5 munkanapon belüli 100%-os visszavásárlási árfolyamnak köszönhetően lejárat előtti visszaváltás esetén is a legnagyobb hozammal kecsegtet. Nem jelent így problémát, ha a futamidő lejárata előtt a pénzünkhöz szeretnénk jutni, ugyanis a jelenlegi kondíciók szerint mindenképp a MÁP+ bizonyul a legjobb döntésnek.

állampapír hozam

Ha nem a papír változatot választjuk, akkor nem mindegy azonban, hogy melyik bankot, ugyanis a vásárlási költségek között nagy eltérések vannak. A vásárláshoz kapcsolódó díjak áttekintése mellett érdemes a bankszámlához tartozó költségeket is összehasonlítani.

Forrás: Bankmonitor, origo

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó