Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az AI korában nem mindig egyszerű megállapítani, hogy mi a valóság és mi nem az. 2023 márciusában a TikTokon megjelent egy új filter, ami gyakorlatilag teljesen kicseréli az ember arcát, természetesen úgy, hogy szebbnek nézzen ki. Ráadásul mindezt olyan profi módon teszi, hogy ember legyen a talpán, aki elsőre rájön, itt bizony nem a teljes valóságot látja. Mióta a képek manipulációja létezik, pszichológusok aggódnak amiatt, hogy ez milyen hatással lesz az emberekre, legfőképp a fiatalokra. 

A Dove szerint a lányok 80 százaléka használ ilyen szűrőket 13 éves korukra, és több mint a felük jobban szereti a szerkesztett eredményeket, ezért az Ogilvyvel és Daviddel közösen megalkották a #TurnYourBack kampányukat. 

Hogyan lehet egy olyan filterrel harcolni, ami szó szerint kicseréli az emberek arcát? Egyszerűen nem kell megmutatni az arcunkat. A Dove úgy gondolja, hogy nincs olyan filter, ami megmondhatja bárkinek, hogyan kellene kinéznie, ezért arra ösztönözték követőiket, hogy háttal állva osszanak meg képeket és videókat a közösségi médiában, ezzel tiltakozva a szépítő alkalmazás ellen. 

A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy egészen a vörös szőnyegig eljutott. Nischelle Turner amerikai riporter is beállt a kezdeményezés mögé, ráadásul mindezt az Oscar-gálán tette, természetesen ezt Instagram-oldalán is megosztva. Később Gabrielle Union amerikai színésznő is támogatását fejezte ki, amikor hátat fordított a kameráknak a Vanity Fair afterpartyján.

A kezdeményezés több mint 1 milliárd elérést ért el, ebből 110 millió feletti megtekintést egyedül TikTokon, valamint később plakátokon és újsághirdetésekben is megjelent. A 2023-as Cannes Lions fesztiválon Media Grand Prix díjat is nyert.