Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Nyugdíjas parlamenti találkozó Tatabányán

A tapasztalatokat összegezni, a helyi problémákat feltárni, megoldásukra terveket fogalmazni – ez volt a célja annak a találkozónak, melyet a tatabányai városháza tanácstermébe hívott össze az Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.

Civil szervezetek, klubok, körök, műhelyek képviselői vettek részt a megbeszélésen. A megyei szervezetek november 25-ig országszerte mindenhol lebonyolítják a konzultációkat. Tatabányán Szücsné Posztovics Ilona köszöntötte a megye legkülönbözőbb részéről érkezett nyugdíjasokat. A megyeszékhely polgármestere beszédében elmondta: Tatabányán csaknem negyven nyugdíjas szervezet kap támogatást a várostól – összesen évi 12,5 millió forintot. A legkevesebb 100 ezer, a legtöbb 450 ezer forint. Továbbra is fenn kell tartani ezt a támogatási formát, de szükséges megújítani a feltételeket. Párbeszédet kezdeményezett a helyi nyugdíjasokkal arról, hogy mik a tapasztalatok, milyen igényeik vannak, mire költenék szívesen a támogatást. Változnak a szokások, az igények. Így a már bevált támogatási rendszernek is szüksége van ráncok felvarrására – hangzott el.

A találkozón szó volt a többi között arról is, hogy a korábbi konzultációk alapján készített “problématérkép” sok feladatot tartalmaz a nyugdíjas parlament vezetősége számára. Több kérdés, összesen 11 pontban taglalja a felmerült gondokat, melyeket népszavazási kezdeményezésben is megfogalmaztak. Ilyen az önkormányzati idősotthonok térítési díjának emelkedése, melyet a nyugdíjemelés mértékéhez igazítanának.
A megvalósítandó célok között például szerepel még:

  • korlátozni a legalacsonyabb és legmagasabb öregségi nyugdíj közötti különbséget
  • számítson bele a munkavállaló heti negyven órán felüli túlmunkája a szolgálati időbe
  • a személyi jövedelemadóból felajánlható 1 százalék kedvezményezettje a rendelkező nyugdíjas szülei is lehessenek
  • az idősek sérelmére történt bűncselekmények elkövetőinél súlyosbító körülményként vegyék figyelembe a sértett idős emberek korát.

Az egyesület a legutóbbi megyei találkozókon felvetett problémák megoldására nagyobb esélyt lát, ha a kormány és az idősek önszerveződéseinek képviselőivel létrejönne egy rendszeres, kiszámítható, nyilvános egyeztető és konzultációs intézmény.

 

Tatabánya.hu