Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Sok az egyedülálló apa Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt az egyedülálló apák száma Magyarországon: a felmérések szerint 64 ezer apa neveli együtt élő társ nélkül gyerekeit – írja az Egyszülős Központ az MTI-nek küldött közleményében.

A 2022-es népszámlálás szerint 341 ezer olyan család él Magyarországon, amelyből hiányzik az egyik szülő. A számok alapján az egyszülős családok 19 százalékában az apa neveli a gyerekeket, miközben egy évtizeddel korábban ez csak 13  százalék – azaz 44 ezer apa – volt – tették hozzá.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy – bár a feladatok ugyanazok, bármelyik szülő nevelje is a gyerekeket – az egyedülálló édesapák általában több segítséget kapnak a környezetüktől, a társadalom megértőbb és támogatóbb az  esetükben – írták, hozzátéve, hogy ez valószínűleg annak tudható be, hogy a gyereknevelést, a családfenntartást még mindig inkább női feladatnak tartja a társadalom.

Magyarországon a lakosság közel 9 százaléka, vagyis 831 ezer ember él egyszülős családban.

Pesten és Budán is működik egyszülős központ, amelyek vidéki és határon túli hálózatot is működtetnek.

Az elmúlt években a központok több mint 70 féle szolgáltatásukkal több mint 30 000 egyszülős családot értek el – áll a közleményben.