Mit szólnál, ha azt mondanánk, a savanyú káposzta csökkenti a stresszt? Pedig igaz! Ír kutatók kimutatták, hogy a fermentált savanyúságok nagyban befolyásolják a mentális egészséget és jól bevethetők a stressz ellen.
Minden összekapcsolódik
Kutatások szerint feltételezhető, hogy az agyunk és a bélflóránk szoros kapcsolatban vannak egymással, így a bél-agy tengely befolyásolhatja az emésztést és az étvágy kialakulását, a legújabb felfedezés szerint pedig a mentális egészséget is.
Így folyt a kutatás
A kísérlet keretében 45 önkéntest vizsgáltak meg: a 18-59 éves alanyokat két csoportra osztották, ahol az egyik csoport hagyományos, dietetikus által irányított egészséges étrendet követtek, míg a másik csoport tagjai a pszichobiotikus diétát, amelynek főbb jellemzői, hogy nagy mennyiségben voltak jelen a fermentált élelmiszerek, négy héten át napi hat-nyolc adag, prebiotikus rostokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt kellett fogyasztani és napi kétszer fogyasztottak savanyúságot.