Kezdőlap Győr - Közélet Széchenyi Egyetem

Egyetemi hallgatóink lepipálták a kaliforniai kollégáikat is

Los Angeles-i, müncheni és torinói egyetemeket maga mögé utasítva végzett a világ tizennyolcadik, Európa hatodik helyén az autonóm programozó versenyen a SZEnergy Team. A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói versenycsapatának a sikere azt is mutatja, hogy a műszaki tudományterületeken élenjáró intézmény mennyire tartja fontosnak a gyakorlatorientált képzést és a tehetségek támogatását.

A Shell Eco-marathon a világ legnagyobb, hallgatók számára meghirdetett üzemanyag-takarékossági megmérettetése, amelyen a Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy is rendszeresen indul.

A járványhelyzet miatt a versenyszámokat idén online rendezték minden indulónak megadott járműmodellel és szenzorkészlettel, virtuális szimulációs környezetben kellett teljesítenie a feladatokat. A SZEnergy az összetett helyezés mellett az „adat és telemetria” versenyszámban az európai csapatok közül a második helyen zárt. Itt az volt a feladat, hogy egy olyan dokumentumot készítésenek el, amely a jármű belső monitorozó, adatgyűjtő- és kiértékelő rendszerét tartalmazta.

„Azért is fontos ez a siker, mert ma az autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások nagy figyelmet és támogatást kapnak Magyarországon. Nemzeti laboratóriumok alakultak, s az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium egyik partnere a Széchenyi István Egyetem, amely képes arra, hogy figyelemreméltó, bizonyos területeken vezető szerepet töltsön be. Azok a feladatok, amelyeket ebben a versenyszámban a SZEnergynek meg kellett oldania, mindenhol a kutatások központi részét képezik”

Minderről prof. dr. Bokor József, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke beszélt, kiemelve azt is, hogy a hallgatói csapatok tagjai lehetnek a jövő szakemberei az iparban, az egyetemi oktatásban és a kutatásban egyaránt.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő gratulációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedben a győri volt az egyik, ha nem a legdinamikusabban fejlődő egyetem az országban, amit többek között az új kollégiumi szárnyak építése, a labor- és más infrastruktúrafejlesztések jeleztek, a közeljövőben pedig a technológiai és innovációs park megvalósítása erősít tovább. „Mindezt persze meg kell tölteni minőségi tartalommal is, amihez megfelelő tudású oktatókra, kutatókra és tehetséges hallgatókra van szükség” – mondta, külön kiemelve, hogy a SZEnergy ebben a versenyben a világ 50 legjobb egyeteme közé tartozó münchenit is maga mögé utasította.

Miklós Máté, a SZEnergy vezetője köszönetet mondott dr. Bokor József professzornak és Simon Róbert Balázsnak az elismerő szavakért, a Járműipari Kutatóközpont vezetésének és mentorainak – Kőrös Péternek, Pusztai Zoltánnak, valamint Krecht Rudolfnak – a szakmai tanácsokért, a Széchenyi István Egyetemnek és szponzoraiknak pedig a csapat támogatásáért. „Bízom abban, hogy a versenyeken elért eredmények új lendületet adnak a következő fejlesztésekhez” – fogalmazott.

A SZEnergynek Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség elnök-vezérigazgatója is gratulált nemrégiben, tolmácsolva Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elismerését is. Levelében azt írta: „A SZEnergy Team teljesítménye értékteremtő, és biztos alapokat nyújt majd a csapattagoknak a digitalizáció uralta jövőben. Hosszú távú előnyökkel járhat az egyetemi tanulmányokkal párhuzamosan végzett munka, amelynek során szakmai tapasztalatokat gyűjthetnek, és hasznos nemzetközi kapcsolatokat építhetnek ki.”