Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Te hányszor láttad Az Operaház Fantomját?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A megunhatatlan musical a 900. előadáshoz közelít, amit egy programsorozattal ünnepel meg a Madách Színház. A november 11-i alkalomra flashmobbal, fotókiállításal, és műveltségi vetélkedővel készülnek. 

Utóbbit október 24-én a teátrum hírlevelén keresztül indítják el, egy héten keresztül minden nap újabb kérdés érkezik. Azok között, akik minden kérdésre helyesen válaszolnak e-mailben, a jubileumi előadásra szóló páros belépőt sorsolnak ki. A sorsolást a színház Facebook-oldalán élőben kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. 

A jubileumi előadás előtt a Tolnay Szalonban nyílik meg az a fotókiállítás, amely az elmúlt tizenkilenc évet mutatja be. A 900. előadás napján a színház Facebook-oldalán élő bejelentkezések várják a közönséget és ritkán látott, archív felvételeket mutatnak be.

A 900. előadáson váltott szereposztásban lépnek fel azok a főszereplők, akik az elmúlt csaknem két évtizedben sikerre vitték az előadást. A jubileum után egy-egy búcsúelőadáson láthatja majd a közönség a Christine-t eddig megformáló Fonyó Barbarát, Krassy Renátát és Mahó Andreát, valamint két Raoul-t: Bot Gábort és Homonnay Zsoltot.

Az őszi előadásokon új szereplőknek tapsolhat a közönség: Christine szerepében ezután Jenes Kitti, Haraszti Elvira és Széles Flóra lép színpadra, Raoul-ként Borbély Richárd és Jenővári Miklós debütál, Monsieur André szerepében Sánta László csatlakozik a produkcióhoz.

A Madách Színház 2003. május 30-án mutatta be Andrew Lloyd Webber Az Operaház Fantomja című musicaljét, Szirtes Tamás rendezésében. A darabot 17 évvel az ősbemutató után láthatta a közönség Magyarországon. A musical bemutatásának jogáért három színház versengett, végül a Madách Színház csapatát és Szirtes Tamás rendezőt érte a megtiszteltetés, hogy a világon először saját felfogásban, vagyis non-replica változatban mutassa be a darabot. 

Mint írják, a 2003. májusi premier hatalmas sikert aratott, és ez a siker az elmúlt két évtizedben mit sem változott, az előadás iránti érdeklődés töretlen, a művészek estéről estére teltház előtt lépnek fel. Egyébként a darab 1986-os londoni ősbemutatója is hatalmas siker volt, amit az is bizonyít, hogy mára a világ legtöbbet játszott musicalje lett, megelőzve a Macskákat és a Chicago-t.

Negyvenegy ország 183 városában mutatták be, 17 nyelvre fordították le és már több mint 145 millió néző látta. A musical az elmúlt 36 évben több fontos szakmai elismerést kapott. Díjai között szerepel három Olivier-díj, hét Tony-díj és hét Drama Desk-díj. A filmhez írt új dal, a Learn to Be Lonely pedig Oscar-díj jelölést kapott.