Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyelvészek egy közössége – idén a PKÜ Kazinczy Műhelyének közreműködésével – 2010 óta kiválasztja, megszavaztatja és közzéteszi az év szavait. Megszületett az idei év eredménye. 

Az év ifjúsági szava: flexel  

A jelentése: kérkedik, felvág valamivel avagy menőzik. Néhány éve használatos csupán. A flexelés terepe még a családi kapcsolatokra hivatkozás, az anyagiakkal való kérkedés is lehet.

Az év szava: ársapka  

Ez az új szókép jellemzi talán a legtalálóbban a 2022-es évet, mert benne van a háború és az infláció is mint ok. Magyarországon az üzemanyagok esetében nagy népszerűségre tett szert az ársapka. Ezt a piacgazdaságnak ellentmondó módszert soka bevezették. 

Az év antiszava: hangemberkedés  

Ez a tevékenység a kommenthuszárokra, a megmondóemberekre és a fotelforradalmárokra jellemző, számukra csak fekete-fehér, igen-nem létezik, átmenet és árnyalat nem. Ők a mindig IS okosak. A hangemberkedés kiemelkedő színtere az internetes fórum. Itt elbújnak személyiégük mögött. Széchenyi szájhazafiknak nevezte őket.

Az év költői szava: árnyvonat  

Az év költői szavát egy korszakjellemző, élményszerű versből választották .2022-ben Acsai Roland Hexameterek a kamaszkorról című, klasszikus versformában született verséből vették. Az árnyvonat a nosztalgikus, fájdalmas-elmúlásos-örömös emlékezés szimbóluma. 
Az év szava kiválasztásában közreműködött: ELTE BTK, Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, Petőfi Kulturális Ügynökség – Kazinczy Műhely.