Kezdőlap LIFE MAGAZIN

Téliesítsük vízóra aknánkat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hamarosan megjönnek a fagyok, a tartósan fagypont alatti éjszakák, majd később nappalok is. A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Ha a meghibásodás ennek elmulasztásából ered, a mérő cseréjének költségét, illetve az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie.

A vízmérők, csövek és egyéb szerelvények elfagyása jelentős költségeket és váratlan kellemetlenségeket okozhat a háztartásoknak. Ez a folyamatosan lakott ingatlanokra is igaz, de különösen veszélyes lehet a nyaralókban, hétvégi házakban, idényjelleggel lakott épületekben. Ezekben célszerű vízteleníteni, de a vízóra aknát akkor is szigetelni kell.

A hideg hatására eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A másik veszély, hogy az elfagyott vezetékben jégdugó keletkezik, ami vízhiányt idézhet elő az ingatlanban – hangsúlyozták.

Azt ajánlják, hogy a fogyasztók tavaszig rendszeresen ellenőrizzék, nincs-e víz az aknában, valamint figyeljenek arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, aminek a hőszigeteléséről is érdemes idejében gondoskodni.

Hogyan szigetelhetjük a vízóránkat?

Hozzávalók
– műanyag zsákba rakott falevelek és újságpapír,
– méretre vágott hőszigetelő lap,
– madzag,
– építési fólia tetszés szerint.

A Fővárosi Vízművek kisfilmje lépésről lépére mutatja be egy vízóra akna szigetelését:

https://www.facebook.com/watch/?v=390849398127334

Forrás: Pannon-Víz.