Kezdőlap LIFE MAGAZIN

Torkos csütörtök

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén nem lesz központi akkreditáció, az éttermek egyénileg döntenek arról, hogy tartanak-e akciós napot. A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben már nem szervezi meg a torkos csütörtök néven ismertté vált éttermi programját.

12 évvel ezelőtt elevenítették fel először azt a több, mint száz éves hagyományt, mely torkos csütörtök néven került a magyar néphagyományok közé. Mostanra ez egy közkedvelt időszak az étterembe járók körében, hiszen ilyenkor, a programban részt vevő vendéglátós helyek féláron kínálták menüiket.

A húsvét előtti negyven napos böjt kezdetén, az utolsó nap, mikor egy jót ehetünk, illetve a farsangi időszakban felhalmozott finomságok „eltakarítására” szolgáló nap, a torkos csütörtök. A vélemények megoszlanak, hogy eredetileg a böjti időszak kezdetét jelentő, hamvazószerda előtti, vagy utáni csütörtökről lehetett-e szó. Az erős katolikus hagyományokkal bíró országok egyházi ünnepnaptárában mai napig a hamvazószerda előtti csütörtököt tartják számon torkos csütörtök néven. Magyarországon a torkos csütörtök a böjti időszakra csúszott át. A magyar néphagyományban számos más névváltozata is él ennek a napnak: zabáló, tobzódó, kövér vagy zsíros csütörtök.

A torkos csütörtök néphagyománya 2017-ben március 2-ára esik.

Ezt a népi hagyományt elevenítette fel, 12 évvel ezelőtt, a Magyar Turisztikai Ügynökség és fordította át az étterembejárás fellendítésére. Ilyenkor ugyanis, a torkos csütörtök akcióban részt vevő vendéglátós helyek féláron kínálták fogásaikat, nagyon jó alkalom volt, hogy új helyeket, új ízeket próbáljunk ki.

Több vendéglátóhely mégis úgy gondolta, hogy folytatja a 11 éves hagyományt, és március 2-án újra fél áron kínálja fogásait. Központi honlapja ugyan nincs a rendezvénynek, de a résztvevő éttermek listája erre a térképre felkerült: