Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A cikluskövetés által a nők megismerhetik, hol tartanak a fertilitásukban, ami megkönnyítheti a babatervezést, de az orvosok munkáját is, ha esetlegesen valamilyen probléma állna a háttérben.

A Katolikus Szeretetszolgálat számára kiemelten fontos a nők egészség- és termékenységtudatosságának támogatása, ezért olyan projektet indítottak, amely a gyermekáldásra váró pároknak nyújthat segítséget.

Keszthelyi Márton szülész-nőgyógyász elmondta, hogy a cikluskövetés egy mindenki számára elérhető, egyszerű módszer, amely abban segíti a nőket, hogy megismerjék azt, hol tartanak a fertilitásukban (mikor zajlik a tüszőérés, hány naposak a ciklusaik, mikor termékenyek).

Mindemellett úgy véli, a fiatal párok családtervezéskor egyre tudatosabbak, nyitottabbak, egyúttal növekszik az igény az ilyen és hasonló – minél inkább természetes – módszerek iránt. Majd hozzátette, ugyanilyen fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok is, azokról sem szabad elfeledkezni.
A szakember kiemelte, annál a nőnél, aki követi a ciklusát, sokkal hamarabb felszínre kerülhetnek azok a problémák, amelyek esetlegesen orvosi beavatkozást igényelnek, a ciklusoktatóval követett folyamat során pedig láthatóvá válik a ciklus egyediessége.

Így szükség esetén hozzáilleszthető az orvosi technológia, egy nagyon részletes kivizsgálás, illetve a megfelelő kezelés a felmerülő problémákra, amelyek lehetnek immunológiai, hematológiai, endokrinológiai, vagy akár a szájhigiéniával kapcsolatos eltérések.

„Ha már megvan a gond, akkor azt kezelve, az a tünet, hogy valakinek a terhessége nem jön össze, hogy nem megfelelő a fogantatás, az valószínűleg meg fog szűnni”

– mondta. Majd arra utalt, miszerint a meddőség, vagy önmagában a teherbeesés elmaradása nem egy betegség, hanem a tünete lehet annak a sok odavezető útnak, amiben valahol valami kis eltérés történt.