Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Biztosan találkoztál már kedves kis alakjával akár a klasszikus karácsonyi képeslapot nézegetted, akár annak online verzióját. De vajon tudod-e, miért van helye az apró kis madárkának a képeken?

A vörösbegy már a skandináv mitológiában is szerepel, mint Thor, a mennydörgés és a vihar istenségének szent madara. 
Van azonban egy hely, ahol ez kismadár máig tartó figyelmet kap: a ködös Albion.

Az angolok a vörösbegyet a kertészek nagy barátjának tartják. Hiszen a kerti munkák során, kíséri a gazdát, hátha valami élelemhez jut. 1960-ban az Egyesült Királyság nem hivatalos nemzeti madarává is választották.

Tudtad?

A brit kultúrában a vörösbegy a karácsonyhoz szorosan kötődik. Régen a postások vörös kabátot hordtak, ami miatt vörösbegynek is becézték őket.

A képeslapokat a postás hozza, aki az illusztrációkon lassan átlényegült a csőrében karácsonyi lapot tartó igazi vörösbeggyé, amely ma is elmaradhatatlan szereplője a karácsonyi képeslapoknak, bögréknek és szalvétáknak.

A kereszténység is figyelmet szentel neki

Mária, amikor az újszülött Jézussal a tűznél melegedett, arra lett figyelmes, hogy a kihunyó tüzet egy barna kis madár – szárnyait verdesve – élesztgeti. Ahogy a tűz körül röpködött, a begye narancsvörössé vált, ami Mária számára a madár jóságának és kedvességének jele volt. 

Egy másik legenda szerint, amikor Jézust keresztre feszítették, egy vörösbegy odarepült hozzá és énekelni kezdett neki, hogy így próbálja enyhíteni a szenvedését. Jézus vére a madár mellkasát vörösre festette, és ettől kezdve lett minden vörösbegynek vörös a mellkasa.

Vörös? Nem narancs?

Ha jobban megnézed, a vörösbegy narancs színben pompázik. Viszont a narancs szót az 1500-as évektől használták Európában a szín kifejezésére, miután elkezdték nagy mennyiségben behozni a narancsot, és akkor a vörösbegy már rég ezt a nevet viselte.

(fotó: megaport.hu)