Újabb Nyugdíjasegyetem előadás Győrben!

Nyugdíjasegyetem
2019.11.18. Nyugdíjas Egyetem, Elõadó: Dr. Derka István - Egyetemi adjunktus, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Újra Nyugdíjasegyetem Győrben! A legutóbb Dr. Derka István, az egyetem Távközlési Tanszékének egyetemi adjunktusa a digitális televíziózás jelenéről és jövőjéről tartott előadást a győri Nyugdíjasegyetemen.

Projektoros TV, HD, +D, OLED, plazma… A katódcsövektől a lapos televíziókig. Dr. Derka István, az egyetem Távközlési Tanszékének egyetemi adjunktusa a digitális televíziózás jelenéről és jövőjéről tartott előadást a győri Nyugdíjasegyetemen az egyetemi csarnokban. A hallgatók megismerkedhettek a műszaki alapokkal, a témában előforduló betűszavak magyarázatával. Az oktató ismertette a plazma TV-k és az LCD kijelzők közötti harcot, amely a plazmák vereségével ért véget. A jelenlévők többek között megtudták, hogy a szem korlátolt felbontóképessége miatt a 3D tv-k nyújtotta minőség otthonunkban csak egy szögből élvezhető, így a 3D marad a moziknak. Beszélt a műszaki akadályokról: például egy 2,5 méter széles kijelző már tökéletes minőséget ad, csak éppen nem fér el a nappaliban. Az egy órás programban a hallgatók még egy szemtesztben is részt vehettek, az előadó pedig azzal zárt: az analóg adások vége már a nyakunkon van.

Ezek az előadások nagyon közkedveltek az idősek körében, ugyanis nagyon sokan vannak közöttük, akiket érdekel a technológiai fejlődés, és szívesen mozdul ki ilyen intellektuális programokra.

A győrzámolyi Lenner Mária például már három éve rendszeres hallgató. Mint mondta, ugyan van tévéje, de leginkább csak a háttérben szól, miközben ő sudokuval üti el az időt. A következő előadás november 25-én lesz, Nagy Mária és Zsömle Viktor az egyetemi könyvtárak feladatairól beszél majd. Erre is sok szeretettel várják a résztvevőket!

Forrás: Kisalföld

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó