Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Sára Sándor-díjas és Emmy-díjas magyar operatőr vol az operatőre Enyedi Ildikó Arany Medves-díjas, a Feleségem története című filmjének.

Az Amerikai Operatőrök Társasága kulturális, oktatási és szakmai szervezetet 1919-ben hozták létre Hollywoodban az operatőr szakma támogatása céljából. A tagok meghívásos alapon kerülhetnek be. 

Rév Marcell munkáját nemzetközi és hazai díjakkal ismerték el. Az első nagyjátékfilm, melynek képi világáért felelt, Császi Ádám 2014-ben bemutatott filmdrámája, a Viharsarok volt. Ugyancsak 2014-ben mutatták be Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjét, szintén az ő munkája volt. Munkáját az ostravai filmfesztiválon a zsűri külön dicsérettel illette, 2015-ben pedig megkapta a magyar filmkritikusok legjobb operatőrnek járó díját. 

2018 óta családjával együtt az Amerikai Egyesült Államokban él és dolgozik. Több nemzetközi produkciókban vett részt. Az HBO Eufória című sorozata hat epizódjának operatőreként is dolgozott. 

2021-ben Sára Sándor-díjban részesült.

(fotó: fidelio)