Kezdőlap LIFE MAGAZIN

2020-ban érkezik az első mesterséges meteorhullás

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A japán műhold elsőként hoz majd létre mesterséges meteoresőt

Forrás: National Geographic

A japán ALE olyan apró műholdat tervezett, amely parányi gömböcskéket kibocsátva képes meteoresőt kiváltani – írja a Live Science. Mivel a labdácskák kémiai összetétele különböző, az objektumok kiengedése során eltérő színű meteorok keletkeznek.

A cég első űreszközét 2019. január 18-án bocsátották fel az Ucsinoura Űrközpontról. A közelmúltban elindított szerkezethez 400 gömböcske tartozik, egy-egy meteoreső során 20 labdát fognak kibocsátani.

A vállalat célja az, hogy megrendelésre idézzenek elő meteorhullást. Mivel egy-egy műhold elkészítése 300 millió dollárba kerül, az ügyfeleknek valószínűleg jelentős összeget kell majd kifizetniük a különleges eseményért.

Az ALE szerint az első meteorhullást 2020 tavaszán idézik elő Hirosima felett. Mivel a gömböcskék rendkívül látványosan fognak elégni, még a fényszennyezés ellenére is kivehetőek lesznek.

A műholdat szállító rakétán egyébként további hat űreszköz utazott. A szerkezeteket 500 kilométeres magasságban engedték ki, igaz, a meteoresőt kiváltó műhold utóbb 400 kilométerre fog süllyedni.