Megint mindent összevásároltál, és a felét ki kell dobnod, mert lejárt a szavatossága vagy megromlott? A fenntartható főzés egyre fontosabb, hiszen a háztartási hulladék mennyisége évről évre nő, a Föld kapacitása azonban véges. De te is segíthetsz, hogy levegőhöz jusson a bolygónk!

Tervezz előre!

A fenntartható főzés egyik legelső alapszabálya a tervezés, vagyis annak a felmérése, hogy mikor, mennyit eszünk. Gondold át, hogy mi az, amit szívesen ennél aznap vagy akár egész héten, és állítsd össze a menüt! Ezután nézd meg, hogy a kajákhoz milyen hozzávalók kellenek, csekkold a hűtőd és a konyhaszekrény tartalmát, írd össze, ami hiányzik, és irány a bolt!

Egyél sok zöldséget!

A fenntarthatósághoz hozzátartozik az is, hogy milyen ételeket teszünk a tányérunkra. Ismerj meg minél több zöldségalapú kaját! Azzal, hogy kevesebb húst fogyasztasz, nemcsak a szervezeted tehermentesítheted, hanem a bolygónknak is jót tehetsz: a zöldségtermesztés sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagy, mint az állattenyésztés.

Főzz maradékból!

Tény azonban, hogy nem mindig sikerül eltalálnunk az adagokat, vagy épp többet veszünk valamiből, mint amennyit az adott ételhez felhasználunk. Az is előfordul, hogy marad az előző napi vacsorából, de valamivel fel kellene dobni, hogy szívesen megegyük. Sok étel például a gőzsütőben születik újra tepsis vagy rakott kaja formájában, alig van vele dolgod, és így egy teljesen új és vagány fogást tehetsz az asztalra.

 

Kép: pixabay.com