A Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum idén is megrendezte nívós szakmai napját. Az intézmény már hagyományosan előadásokkal és bemuttókkal várta a szakács, felszolgáló, turizmus szakos diákokat.
A nap egyik különleges programja volt Shinoda Chifuyu előadása, aki a japán gasztronómiát hozta közelebb a fiatalokhoz.
Az előadás előtt Baloghné Pálfi Edina igazgató köszöntötte a diákokat. Kiemelte, hogy büszke rá, hogy az iskola tanulói olyan magas szinten beszélnek angolul, hogy bátran szervezhetnek idegen nyelvű bemutatókat is az intézményben.
Pollreisz Balázs, társadalmi kapcsolatokért felelős polgármesteri biztos Győr város nevében üdvözölte Shinoda Chifuyut, a Japán Nagykövetség Gazdasági Osztályának vezetőjét, aki a győri önkormányzat meghívására érkezett városunkba.
Pollreisz Balázs beszédében kiemelte, hogy Japánban szervesen fonódik össze a hagyomány ápolása és a modernitásra, a fejlődésre való törekvés. Ezzel Japán az egész világnak példát mutat: hagyomány nélkül ugyanis nincs fenntartható jövő, és fejlődés nélkül a hagyomány a világtól elzárt társadalmat hoz létre. Az ika gai filozófia öt pilléréből az elsőre a “kicsiben kezdeni” elvére hívta fel a figyelmet. “Ez nem azt jelenti, hogy elaprózzuk a dolgainkat, hanem fokról fokra, kis lépésekben érjük el a céljainkat. Azt jelenti, hogy legyünk mesterei annak, amivel foglalkozni szeretnénk. Bízom benne, hogy a mai nap során számos olyan kulturális elemmel ismerkedhetnek meg, amelyeket hatékonyan tudnak majd felnőtt életükben, leendő vállalkozásaikban alkalmazni” – tette hozzá a polgármesteri biztos.
Shinoda Chifuyu előadásában bemutatta Japán sokszínűségét, majd a jellegzetes japán alapanyagokról, konyhai eszközökről és ételekről beszélt.
(Fotó, forrás: gyor.hu)