Kezdőlap Győr - Közélet Széchenyi Egyetem

A Széchenyi István Egyetemen versenyeznek a legjobb műszaki hallgatók

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A győri Széchenyi István Egyetem rangját jelzi, hogy az intézmény rendezheti meg a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekcióját. A csütörtöktől szombatig tartó online eseményen mintegy félezer hallgató vesz részt, köztük határon túli magyar és Magyarországon tanuló külföldi fiatalok is.

A Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kara, Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kara, valamint Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kara nyerte el a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Műszaki Tudományi Szekciójának rendezési jogát. A rangos eseményre április 22. és 24. között kerül sor, a járványhelyzet miatt online formában.

Prof. dr. Kuczmann Miklós, a szervezőbizottság elnöke elmondta: az OTDK a legtehetségesebb, legszorgalmasabb, szakmájuk iránt legelhivatottabb hallgatók izgalmas, kihívásokban bővelkedő konferenciája. A mostani rendezvényen 56 tagozatban mintegy 500-an vesznek rész a különböző felsőoktatási intézményekből, köztük határon túli magyar és Magyarországon tanuló külföldi fiatalok is. A mérnöki tudományok valamennyi ága képviselteti magát a műszaki mechanikától, az anyagtudományoktól az autonóm járművekig, a villamos energetikától az elektronika, a számítástechnika, a gépi tanulás, a robotika, a távközlés, a méréstechnika, a logisztika, a közlekedés, az építészet vagy éppen a településtudományok szerteágazó területeiig. Még olyan határterületek is megjelennek, mint a biomechanika, a biomechatronika, a különféle orvosi alkalmazások, az optika vagy a mérnöki matematika.

„A Széchenyi István Egyetem nagy hagyományokkal rendelkezik a műszaki tudományok terén, ezért is nyerhette el az esemény rendezési jogát. A hallgatók nálunk három műszaki kar többtucatnyi képzése közül választhatnak, és gyakorlatorientált oktatásban vehetnek részt, amit a korszerű laborok és a vállalati partnerek mellett az intézmény Járműipari Kutatóközpontja, valamint a hallgatói versenycsapatok is segítenek. Az itt megszerzett diploma nagyon értékes a munkaerőpiacon” – hangsúlyozta prof. dr. Kuczmann Miklós, aki hozzátette, hogy a kényszerű online rendezés előnye, hogy a részt vevő hallgatók hozzátartozói, barátai, konzulensei is könnyen bekapcsolódhatnak az előadásokba.

Dr. Konczosné prof. dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Tanácsának, valamint Tehetségsegítő Tanácsának elnöke kifejtette: az intézmény elismertségét jelzi, hogy elmúlt évtizedekben már számos alkalommal vendégül láthatta az OTDK különböző szekcióit, így legutóbb, négy éve például az Agrártudományi, a Közgazdaság-tudományi, a Tanulás- és Tanításmódszertani, Tudástechnológiai, valamint a Testnevelés- és Sporttudományi Szekciót, 2023-ban pedig az Állam- és jogtudományi Szekció érkezik majd. Hozzátette: a Széchenyi István Egyetemen a Tudományos és Művészeti Diákkört, a kilenc kart és a kilenc szakkollégiumot összefogó, a Tehetségsegítő Tanács által szervezett tehetséggondozás zajlik, amihez az intézmény alapítványai is csatlakoztak.

„A tehetségfejlesztés folyamatos csapatmunkát igényel, lényeges azonban, hogy alapja a hallgató-oktató együttműködés, amit a tanszékek, a karok és más szervezeti egységek segítenek. A Széchenyi István Egyetemen tanuló fiatalokat a tehetségüket fejlesztő lehetőségek sora várja. Aki hozzánk jön tanulni, biztos lehet abban, hogy odafigyelést, szakértelmet, inspiráló miliőt és szakmai-társadalmi kapcsolati hálót talál céljai megvalósítására, talentuma kibontakoztatására” – fogalmazott dr. Konczosné prof. dr. Szombathelyi Márta.