Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egészségtelen étkezési szokások hangulatingadozásokat okozhatnak – jó lenne, ha ezt szem előtt tartva válogatnánk össze az ételeket a tányérunkra. A jelenség oka leginkább a vércukorszint ingadozásában és abban keresendő, hogy nincs jól elosztva a nap folyamán a tápanyag a szervezetünkben. Az elfogyasztott élelmiszerekből származó állandó üzemanyagforrás nélkül az agyunk és a testünk sem képes arra, hogy kiegyensúlyozottan működjön. Bár a jelenlegi gazdasági helyzetben könnyen nyúlunk a nem annyira egészséges, de esetleg olcsóbb ételek felé, fontos tudni, hogy az étrendünkkel hogyan befolyásolhatjuk az érzelmi jóllétünket.

Az étkezések kihagyása

Az étkezés, különösen a reggeli kihagyása alacsony vércukorszinthez vezethet, ami miatt valószínűleg gyengének és fáradtnak fogod érezni magad. Ráadásul a kihagyott étkezések oda vezethetnek, hogy később, főleg este cukoréhség és mértéktelen étvágy tör rád.

Egész élelmiszercsoportok kihagyása

Ha csökkented az étrendedben lévő ételek csoportjait, nehezebben juthatsz hozzá az összes szükséges tápanyaghoz. A cink, a vas, a B-vitaminok, a magnézium, a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak alacsony szintje összefüggésbe hozható a hangulat romlásával és az energia csökkenésével.

Túl sok finomított szénhidrát fogyasztása

Az egészségtelen, feldolgozott szénhidrátok, például a fehér kenyér és a péksütemények túlzott fogyasztása a vércukorszint gyors emelkedését és csökkenését okozza. Ez pedig alacsony energiaszinthez és ingerlékenységhez vezethet.
A hangulaton és az általános közérzeten túl az étrendnek és a táplálkozásnak a mentális egészségre gyakorolt szerepe nagyon összetett, és még nem teljesen tisztázott. A kettőt összekapcsoló kutatások azonban folyamatosan zajlanak. Az utóbbi években az eredmények azt mutatják, hogy az élelmiszerek hozzájárulhatnak a mentális problémák, köztük a depresszió és a szorongásos zavarok kialakulásához, megelőzéséhez és kezeléséhez.

A kutatók azt is közelebbről vizsgálják, hogy az étrend miért befolyásolhatja a mentális egészséget. A tanulmányok az étrend bélmikrobiótára (a belekben élő mikroflóra), neuroplaszticitásra (az a képesség, hogy az agy az egész élet során folyamatosan változik), oxidatív stresszre (sejtkárosodás) és krónikus gyulladásra gyakorolt hatásait vizsgálják. Bár még sokat kell tanulnunk a táplálkozási szokások és a mentális problémák összefüggéseiről, a bizonyítékok arra utalnak, hogy az egészséges táplálkozás védi a szervezetet és ugyanolyan fontos a mentális, mint a fizikai egészség szempontjából. Íme néhány pozitív változás, amellyel javíthatod az étkezési szokásaidat, hogy támogasd a mentális egészséged:

•    Egyél meghatározott időközönként a nap folyamán.
•    Válassz kevesebb finomított szénhidrátot, és egyél több teljes kiőrlésű gabonát.
•    Minden étkezésben legyen fehérje.
•    Ne zárj ki teljes ételcsoportokat az étrendedből.
•    Legyen az étrendben omega-3-ban gazdag étel (például olajos hal).
•    Igyekezz megtartani az egészséges testsúlyt.
•    Igyál sok folyadékot, különösen vizet.
•    Ne feledkezz meg a rendszeres testmozgásról sem.