Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tudományosan megalapozott tény, hogy aki rendszeresen sétál, az sokat tesz az egészségéért. A gyaloglás szervezetre gyakorolt hatása régóta ismert, na de mi van akkor, ha a sétádat reggel teszed meg? Íme 4 olyan hatás, melyre nem is gondolnál:

1. Beindítja a fogyást

Már egy laza 30 perces séta is 150 kalóriát éget el a szervezetben. Ha reggel csinálod, akkor segít beindítani a napodat is. Megfelelő étkezéssel és egy kis erőnléti tornával kombinálva hihetetlen változásokat tudsz elérni alakodon.

2. Feltölt energiával

A reggel végzett kiadós séta segít a szervezetnek elkezdeni a napot, energikusabbá tesz és az étkezésedet is javítja. Egy 2010-ben végzett kutatás szerint a szabadban végzett séta sokkal hatékonyabb, mint a beltéri séta, sétálj tehát a szabadban és ne a futópadon!

3. Erősíti az izmokat

A gyaloglás erősíti lábizmaidat, főleg akkor, ha nem csupán egyenletes terepen, hanem emelkedőkön, lejtőkön is mozogsz. A láb izmait tovább fejlesztheted otthoni guggolásokkal, kitörésekkel.

4. Teljesül a heti mozgásigény

Ha reggelente mindig beiktatod a sétát, akkor 5 napon belül teljesíteni tudod a heti ajánlott mozgásigényt. Szakértők szerint hetente 150-300 perces mozgás szükséges hetente az egészség fenntartásához.

Hogyan csinálj rendszert belőle?

Először nehéz minden nap felkelni és elindulni. Kell hozzá egy kis motiválás is, hogy rendszeressé váljon. Pár javaslat arra, hogy reggel igenis kedved legyen kikelni az ágyból és felpezsdítő sétára indulj:

  • Minden este készítsd elő a másnapi edző ruhádat és tedd látható helyre
  • A megszokottnál minimum 40 perccel előrébb állítsd az ébresztődet, hogy beleférjen 30 perc séta
  • Ha valami miatt elmarad a reggeli séta, akkor iktasd be a nap folyamán bármikor. Menj gyalog a munkahelyre, vagy ebédelni.

Bármikor is sétálsz, előtte mindenképpen érdemes bemelegíteni a sérülések elkerülése végett. A rendszeres testmozgás elősegíti a pihentető alvást is, és karbantartja mentális egészséget.

Képek: gettyimages