Eszünk ágában sincs arra biztatni bárkit is, hogy karácsonykor fogyókúrázzon! Az ünnep az adakozásról szól, nem akarunk semmit elvenni önöktől! De megpróbáltunk olyan megoldást kitalálni, amitől a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad!
Aki karácsonykor is szeretne vigyázni a vonalaira és még inkább az egészségére, annak három olyan háromfogásos menüt hoztunk, ami után garantáltan megnyalja mind a tíz ujját, és még a nadrággombja sem fog lepattanni vacsora után.
Az ünnep a finom ételekről is szól amellett, hogy szeretjük egymást, és ajándékokat halmozunk a fa alá. Úgyhogy egyen csak mindenki jókat. Épp az a jó ezekben a menükben, hogy már csak a recepteket olvasva is összefut a szánkban a nyál, nem nélkülözik a karácsonykor jellemző ízeket és jól is lakhatunk velük, csak közben nem hizlalnak annyira, mint a hagyományos karácsonyi ételek.
Olasz halleves
Hozzávalók:
1 kg filézett, keményebb húsú halacska ujjnyi darabokra vágva (tőkehalfilé, lazac, tengeri süllő)
1 zellerszár
1 vöröshagyma
1 sárgarépa
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 marék finomra vágott friss fűszer (bazsalikom, oregánó, zsálya)
1 db 400 g-os daraboltparadicsom-konzerv
1 liter forró víz
olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A vöröshagymát, a zellert, a répát, a fokhagymát a lehető legapróbbra szeleteljük. Az olívaolajat forró lábasba öntjük, és megpároljuk rajta a zöldségeket. Ha a zöldségek megpuhultak, mehet a paradicsomkonzerv. Amikor felforr, dobd bele az ujjnyi darabokra vágott halfilét, és öntsd föl a forró vízzel. Ekkor még mehetnek a friss fűszerek, és az egész levest gyöngyöztesd 20 percig.
Ennyi idő pont elég, hogy a hal elkészüljön.
Tálalásnál szedd a levest egy nagy tányérba, és fogyaszd egészséggel.
Egészben sült tormás-mézes csirke
Hozzávalók:
1 kg filézett, keményebb húsú halacska ujjnyi darabokra vágva (tőkehalfilé, lazac, tengeri süllő)
1 zellerszár
1 vöröshagyma
1 sárgarépa
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 marék finomra vágott friss fűszer (bazsalikom, oregánó, zsálya)
1 db 400 g-os daraboltparadicsom-konzerv
1 liter forró víz
olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A vöröshagymát, a zellert, a répát, a fokhagymát a lehető legapróbbra szeleteljük. Az olívaolajat forró lábasba öntjük, és megpároljuk rajta a zöldségeket. Ha a zöldségek megpuhultak, mehet a paradicsomkonzerv. Amikor felforr, dobd bele az ujjnyi darabokra vágott halfilét, és öntsd föl a forró vízzel. Ekkor még mehetnek a friss fűszerek, és az egész levest gyöngyöztesd 20 percig.
Ennyi idő pont elég, hogy a hal elkészüljön.
Tálalásnál szedd a levest egy nagy tányérba, és fogyaszd egészséggel.
Paleo somlói
A tésztához:
6 tojás
5 ek. eririt
6 ek. mandulaliszt
1 ek. kakaópor
1 csipet só
A vaníliás krémhez:
3 dl kókusztejszín
1 dl víz
1-2 ek. eritrit
1 rúd vanília
4 tojássárgája
2 púpos ek. tápiókakeményítő
Alapöntet:
1 nagy narancs kifacsart leve
fél üvegcse rumaroma
50 g mazsola
Csokiöntet:
150 g legalább 70% kakaótartalmú csoki
1 dl víz
fél üvegcse rumaroma
- 10 deka darált dió
A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük a rummal, és a mazsolákat beáztatjuk. Nagyon finom illata van, teljesen karácsonyi hangulatom lett tőle.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A piskótát elkészítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét az eritrit egy részével és a sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a maradék eritrittel kikeverjük, beledolgozzuk a mandulalisztet, majd a kemény habot óvatosan beleforgatjuk. Kettéöntjük a masszát, az egyikbe belekeverjük a kakaóport. A piskótatésztákat egy-egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük, kábé egyformák legyenek, és külön-külön 12-15 perc alatt megsütjük. (Tűpróbát végezzünk!)
A vízzel hígított kókusztejszínben csomómentesre keverjük a tápiókakeményítőt, hozzáadjuk az eritritet és a vaníliarúd kikapart belsejét. Folytonos kevergetés közepes lángon főzzük, majd forrás közeli állapotban hozzácsurgatjuk a tojássárgákat. Addig keverjük, amíg egészen puding állagú nem lesz.
A csokiöntethez felolvasztjuk a csokit, majd a vízzel és a rummal forrásig főzzük.
Ezután következik az összeállítás:
Az egyik piskótalapot meglocsoljuk a rumos narancslével, megszórjuk mazsolával. Ezt meghintjük dióval, majd jöhet a vaníliás krém egy része. Befedjük a másik piskótával, rumozzuk, mazsolázzuk, krémezzük és diózzuk. Néhány órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor galuskákat szaggatunk a tésztából, és jöhet a tetejére a csokiöntet.
Kellemes karácsonyt és jó étvágyat kívánunk a menühöz!
Forrás: nlcafe.hu