Kezdőlap LIFE MAGAZIN

Alakbarát karácsonyi menü

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eszünk ágában sincs arra biztatni bárkit is, hogy karácsonykor fogyókúrázzon! Az ünnep az adakozásról szól, nem akarunk semmit elvenni önöktől! De megpróbáltunk olyan megoldást kitalálni, amitől a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad!

Aki karácsonykor is szeretne vigyázni a vonalaira és még inkább az egészségére, annak három olyan háromfogásos menüt hoztunk, ami után garantáltan megnyalja mind a tíz ujját, és még a nadrággombja sem fog lepattanni vacsora után.

Az ünnep a finom ételekről is szól amellett, hogy szeretjük egymást, és ajándékokat halmozunk a fa alá. Úgyhogy egyen csak mindenki jókat. Épp az a jó ezekben a menükben, hogy már csak a recepteket olvasva is összefut a szánkban a nyál, nem nélkülözik a karácsonykor jellemző ízeket és jól is lakhatunk velük, csak közben nem hizlalnak annyira, mint a hagyományos karácsonyi ételek.

Olasz halleves

Hozzávalók:
1 kg filézett, keményebb húsú halacska ujjnyi darabokra vágva (tőkehalfilé, lazac, tengeri süllő)
1 zellerszár
1 vöröshagyma
1 sárgarépa
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 marék finomra vágott friss fűszer (bazsalikom, oregánó, zsálya)
1 db 400 g-os daraboltparadicsom-konzerv
1 liter forró víz
olívaolaj
só, bors

Elkészítés:

A vöröshagymát, a zellert, a répát, a fokhagymát a lehető legapróbbra szeleteljük. Az olívaolajat forró lábasba öntjük, és megpároljuk rajta a zöldségeket. Ha a zöldségek megpuhultak, mehet a paradicsomkonzerv. Amikor felforr, dobd bele az ujjnyi darabokra vágott halfilét, és öntsd föl a forró vízzel. Ekkor még mehetnek a friss fűszerek, és az egész levest gyöngyöztesd 20 percig.
Ennyi idő pont elég, hogy a hal elkészüljön.
Tálalásnál szedd a levest egy nagy tányérba, és fogyaszd egészséggel.

Egészben sült tormás-mézes csirke

Hozzávalók:

1 kg filézett, keményebb húsú halacska ujjnyi darabokra vágva (tőkehalfilé, lazac, tengeri süllő)
1 zellerszár

1 vöröshagyma
1 sárgarépa
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 marék finomra vágott friss fűszer (bazsalikom, oregánó, zsálya)
1 db 400 g-os daraboltparadicsom-konzerv
1 liter forró víz
olívaolaj
só, bors

Elkészítés:

A vöröshagymát, a zellert, a répát, a fokhagymát a lehető legapróbbra szeleteljük. Az olívaolajat forró lábasba öntjük, és megpároljuk rajta a zöldségeket. Ha a zöldségek megpuhultak, mehet a paradicsomkonzerv. Amikor felforr, dobd bele az ujjnyi darabokra vágott halfilét, és öntsd föl a forró vízzel. Ekkor még mehetnek a friss fűszerek, és az egész levest gyöngyöztesd 20 percig.
Ennyi idő pont elég, hogy a hal elkészüljön.
Tálalásnál szedd a levest egy nagy tányérba, és fogyaszd egészséggel.

Paleo somlói

 

A tésztához:

6 tojás

5 ek. eririt

6 ek. mandulaliszt

1 ek. kakaópor

1 csipet só

 

A vaníliás krémhez:

3 dl kókusztejszín

1 dl víz

1-2 ek. eritrit

1 rúd vanília

4 tojássárgája

2 púpos ek. tápiókakeményítő

 

Alapöntet:

1 nagy narancs kifacsart leve

fél üvegcse rumaroma

50 g mazsola

Csokiöntet:

150 g legalább 70% kakaótartalmú csoki

1 dl víz

fél üvegcse rumaroma

  1. 10 deka darált dió

 

A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük a rummal, és a mazsolákat beáztatjuk. Nagyon finom illata van, teljesen karácsonyi hangulatom lett tőle.

A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A piskótát elkészítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét az eritrit egy részével és a sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a maradék eritrittel kikeverjük, beledolgozzuk a mandulalisztet, majd a kemény habot óvatosan beleforgatjuk. Kettéöntjük a masszát, az egyikbe belekeverjük a kakaóport. A piskótatésztákat egy-egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük, kábé egyformák legyenek, és külön-külön 12-15 perc alatt megsütjük. (Tűpróbát végezzünk!)

A vízzel hígított kókusztejszínben csomómentesre keverjük a tápiókakeményítőt, hozzáadjuk az eritritet és a vaníliarúd kikapart belsejét. Folytonos kevergetés közepes lángon főzzük, majd forrás közeli állapotban hozzácsurgatjuk a tojássárgákat. Addig keverjük, amíg egészen puding állagú nem lesz.

A csokiöntethez felolvasztjuk a csokit, majd a vízzel és a rummal forrásig főzzük.

Ezután következik az összeállítás:

Az egyik piskótalapot meglocsoljuk a rumos narancslével, megszórjuk mazsolával. Ezt meghintjük dióval, majd jöhet a vaníliás krém egy része. Befedjük a másik piskótával, rumozzuk, mazsolázzuk, krémezzük és diózzuk. Néhány órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor galuskákat szaggatunk a tésztából, és jöhet a tetejére a csokiöntet.

 

Kellemes karácsonyt és jó étvágyat kívánunk a menühöz!

 

Forrás: nlcafe.hu