Egy hétéves kisfiú ötlete kapott szárnyakat –  a ReMécses!

remécses kisfiú

 

Időről időre elámulunk azon, mennyire végtelenül okosak, racionálisak és éleslátóak a gyerekek. Akik olyat képesek (a szívükkel és az intuícióikkal) meglátni, amit mi, felnőttek már képtelenek vagyunk. Mi már túlképzettek vagyunk ahhoz, hogy adott esetben meglássuk a csodát.

A mostani Halottak Napja alkalmával egy hét éves kisfiú tett fel egy elképesztően egyszerű kérdést: “Mondd, mi történik az elhasznált és leégett mécsesekkel?” A kérdésre nem született válasz, így megszületett az ötlet: mégis, mi mindenre használhatóak ezek a kis tartók és a csonkok? A kérdésből született meg a ReMécses ötlete, amelyről a kezes-lábas játszóház facebook oldala osztott meg először egy videót, amelyet azóta szárnyra kapott az internet. “Felemelő érzés, hogy az ötlet a 7 éves Somától származik és nem tőlem. A temetői gyertyagyújtás alkalmával azt kérdezte, mi lesz a mécsesek sorsa ott a mindenki keresztjénél. Mondom biztos kidobják őket, de megbeszéltük, hogy utánajárok. Így kerültem a VÜSZI Gödöllői Városüzemeltető Kft. vezetőjéhez, aki megerősítette a sejtésünket, valóban kidobják őket. Egyben a zöldhulladékkal, a művirágokkal, sörös dobozokkal mindenestül. Illetve nem ők, hanem mi. Mi emberek nem foglalkozunk vele és mondunk le róluk abban a pillanatban, ahogy a betonra helyezzük. A temetőgondnokság elvégzi a piszkos munkát, eltakarítják a romokat utánunk, már ha épp van autójuk amivel elszállítsák és maradt gázolaj a tank alján… aztán csörgött a telefonom, az Igazgató Úr hívott, hogy másnap lesz a szállítás, ha szükségünk van a mécsesekre vigyük nyugodtan. És vittük, hogy megmutassuk Nektek kedves Olvasók, igenis van ReMény és tudunk szemléletet formálni.

Megfigyeltük, hogy a félig égett mécseseket a közkeresztnél már senki sem gyújtja újra, ezért mint hulladék megy a kukába és ami a legrosszabb: nem kerül újrahasznosításra. A csomagolásul szolgáló üvegkelyheket, fémkupakokat és a maradék mécseseket begyűjtjük, újraolvasztjuk és kanócozzuk, így forgatjuk vissza másod-, harmad-, illetve akárhányszor. A ReMécsest ÖKO kereskedelmi partnereknél szeretnénk értékesíteni, ahol a vásárlók tudatos környezetvédők, hiszünk abban, hogy támogatják az elképzelésünket. A főpróba remekül sikerült, a srácok nagyon élvezték. A tömeges begyűjtésre és a feldolgozási technológia továbbfejlesztésére több ötletünk is van, ezekről később fogunk beszámolni. A folyamatba általános iskolás osztályokat, csökkent munkaképességű, fogyatékkal élő embereket is szeretnénk bevonni, ezáltal munkát biztosítunk a számukra. Köszönjük, hogy elolvastátok a cikkünket és megnéztétek a videónkat, kérjük osszátok meg, hogy mielőbb elindulhasson a kezdeményezésünk. Biró Szabolcs – alapító tulajdonos kezes-lábas játszóház”

Forrás: cafeblog.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó