Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Létezik egy étel, amiből hogyha eszel, börtönbe kerülhetsz. Ezt a ritka csemegét évente csupán 20 napig lehet beszerezni.

Lényegében egy csigafaj

A bűnös élelmiszer egy tengeri csigafaj, az ormer, amely a Csatorna-szigetek strandjain található. A 19. században túlhalászták, mivel nagyon népszerűvé vált. A túlhalászat miatt jelenleg szigorú szabályok léteznek arra az esetre, ha be akarod szerezni.

20 napig szerezhető be 

Az ormereket csak a naptári év januárja és áprilisa közötti telihold vagy újhold napján, illetve utána még két napig lehet begyűjteni. Évente tehát nagyjából 20 nap jut arra, hogy az emberek beszerezzék és elfogyasszák az ormereket. Arra is léteznek szabályok, hogy a gyűjtőknek tilos búvárruhát viselniük, miközben kihalásszák és csupán azokat a nagyobb példányokat szedhetik össze, amelyeket a partra mosott a víz.

Az ormer fogyasztói úgy fogalmaznak az étellel kapcsolatban, hogy olyan íze van, mint semmi másnak a Földön. 

Az ormerekkel kapcsolatos törvények megszegése nem kevesebb mint 5000 angol font (kb. 2,2 millió forint) pénzbírságba kerülhet vagy akár hat hónap börtönbüntetést is kaphat, ha valaki megpróbálja illegálisan megszerezni magának a finomságot.