Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A vérférgekként is emlegetett élőlények akár a rákfélék külső vázán is képesek áthatolni, olyan mérget fecskendezve be, amely megbénítja az áldozatot.

Az IFLScience beszámolója alapján a Glycera féregnemzetség fajai nem tartoznak a legbarátságosabb élőlények közé: akár 35 centiméter hosszúra is megnőhetnek, fogaik pedig fémet tartalmaznak. Általában a sekély tengerekben figyelhetők meg, így a horgászok és a halászok találkozhatnak velük össze leggyakrabban.

A vérférgekként is emlegetett élőlények akár a rákfélék külső vázán is képesek áthatolni, olyan mérget fecskendezve be, amely megbénítja az áldozatot. A szakértők úgy vélik, hogy az állatok fogában lévő réz katalizátorként gyorsítja a méreg hatását. További érdekesség, hogy az állkapcsuk 10 százalékát rézkristályok adják, s akár öt évig is elélhetnek.

A fogaik rendkívül szívósak, egy életen át megmaradnak. Emellett elmondható, hogy a fémek igen ritkák az állati szervezetekben, főként azért, mert nagy mennyiségben nem könnyű rábukkanni. A Glycera fajok ezt úgy oldják meg, hogy a tengerfenékből veszik fel a rezet, de hogy pontosan miként építik be a testükbe, az nem tisztázott.

A fogak kapcsán még érdemes hozzátenni, hogy nemcsak a zsákmány elejtésében, hanem a riválisokkal való harcokban is segítenek. Elsősorban halakat, tengeri madarakat és rákféléket vesznek célba, emberre pedig ritkán támadnak, ám ha mégis, az meglehetősen kellemetlen. Egy 2022-es esettanulmányban egy tengeri ökológust mutatnak be, akit terepi munka során mart meg egy példány.

Elmondása szerint a harapása olyan volt, mintha megcsípte volna egy méh, ugyanis fájdalommal és viszketéssel, illetve nagyjából egy napon át helyi érzéstelenséggel járt. A sebek ezután bezárultak, helyükön pedig bőrpír jelentkezett. A nyolcadik napon azonban orvoshoz kellett fordulnia, mivel az érintett ujj ödémás lett és elszíneződött, másnap reggelre pedig duzzadttá és forróvá vált.

Hozzátette, fájdalom vagy érzékenység nem alakult ki, de a szúrás helyén hólyagok tűntek fel. Hogy a reakciót maga a méreg, egy másodlagos bakteriális fertőzés vagy a kettő kombinációja okozta-e, nem tudták megállapítani. A szerzők végül arra jutottak, több esetet kellene megvizsgálni, hogy jobban megismerjék a marások emberekre gyakorolt hatásait.