Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Hol vészeljük át a legmelegebb napszakokat?

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Itt a nyár, kánikula van. Felváltva jönnek a hőhullámok és a hidegfrontok. Vajon hol érezhetjük magunkat a legkomfortosabban a hőségben? Gyakran láthatjuk közösségi oldalakon azt a fotót, hogy a fás területeken mennyivel alacsonyabb a levegő hőmérséklete, mint ott, ahol épített környezet van és minimális a növényzet jelenléte. Utánajártunk, számokkal támasztjuk alá. 

 

Kollégánk kíváncsi volt, és megmérte a hőmérsékleteket hétfőn 12.00 és 13.00 között a különböző területeken. Az OMSZ ezen a napon "csak" elsőfokú hőségriasztást adott ki.  Négy ponton helyeztük el a hőmérőnket. Először a szerkesztőségünkben, majd az Erzsébet liget árnyékos és napsütötte részét vettük górcső, azaz a hőmérő alá, végül pedig kollégánk beült a napon lévő autónkba, ahol magára zárta az ajtót. Lássuk a tanulságokat, és milyen eredményeket mért le.

 

1.  mérési pont
A szerkesztőségben 12.30-kor nyitott ablaknál, a következőt tapasztaltuk: 

Mint láthatjuk, szerkesztőink ebben a hőmérsékletben dolgoznak. A 29,4 Celsius-fok egészen elfogadható, még nem kapcsoltuk be a klímát. Nézzük, mi a helyzet kint. 

2. mérési pont

Az Erzsébet liget egyik napsütötte padjára ültünk le. Bár a pad rendkívül forró volt, 40 fok feletti értéket mutatott az elektromos hőmérő, de minket a levegő hőmérséklete érdekelt. A következőt mutatta a hőmérőnk: 

Látható, hogy itt már mindjárt nagyobb értéket mutatott, mint az épületen belül. 

3. mérési pont

A pad után egy fa tövében helyeztük el eszközünket. Egyértelműbb volt a különbség és a közérzetünk is sokkal jobb lett. 

4. mérési pont

Sajnos rengeteg hírt olvashatunk olyan balesetekkor, amikor gyermekek, vagy akár felnőttek záródnak be autóba, buszba. Nem véletlenül figyelmeztetnek a hatóságok is, figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk gyermekünket, házikedvencünket ezekben a hőségekben bezárt autóban, mert súlyos következményei lehetnek. Hogy megerősíthessük, kipróbáltuk, milyen tűzőnapon álló autóban ülni. 

 

Bár nem éppen a legjobb felvétel, de jól levehető, 59,6 Celsius-fok-ot mutat a hőmérőnk. Szerkesztőnk 12.30-kor ült be az autóba, és 12.46-kor szállt ki az autóból, rendesen leizzadva, szédülve. 

Tanulság? 

Tényleg ne hagyjunk a tűző napon álló autóban senkit, mert rendkívül komoly következményei lehetnek. Még egy 10 perces bevásárlás, vagy ügyintézés esetén se! 

A komolyabb hőhullámok idején a legjobban tesszük, ha hűs épületekben maradunk, vagy ha erre nincs lehetőség, a fák árnyékában találhatunk "hűvösebb" pontokat.