Így ne szervezzük át az egészségügyet

Súlyos problémára világított rá Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere a Blikknek adott interjújában, amiben arról beszélt, hogy már nem dolgozhat együtt a kardiológián a feleségével.
.
Nálam ez a mondat verte ki a biztosítékot:
.
“A feleségem ma kapta meg a hivatalos ajánlatot, hogy áthelyezik egy másik osztályra, beosztott asszisztensként úgy, hogy éjfélig kell aláírnia.”
.
Tessék mondani, milyen eljárás ez?
.
Hogy történhet ilyen, hogy az utolsó pillanatban kap egy dolgozó egy ilyen fontos szerződést?
.
Milyen tárgyalás az, hogy a választási lehetőség az igen meg a nem, és nincs benne semmi egyéb mozgástér?
.
Hogy elfogadod, vagy holnap már mehetsz az utcára?
.
A négy legfontosabb kérdésből melyik igen?
  • Tegnap fogadták el az egészségügyi törvényt? Ugye nem.
  • Tegnap kötött egymással házasságot a pár? Nyilvánvaló, hogy nem.
  • Tegnap óta vezeti a kardiológiai osztályt a főorvos? Természetesen nem.
  • És tegnap óta dolgozik ugyanott a felesége? Nem.

Ha nem is pont ennyi ideje házasok, de ahogy a polgármester közösségi oldalán olvasható: 17 éve mentenek együtt életeket a győri kórházban!
.
Vagyis jóval több, mint tíz éve vannak családi és vezető – beosztott viszonyban is.
.
Hogy lehet, hogy ez nem tűnt fel eddig senkinek? Több, mint 4 hónap állt rendelkezésre, hogy ezt megbeszéljék velük, és az utolsó utáni napon jönnek csak elő a témával?
.
Miért?
.
Nem kellett volna hetekkel, megkockáztatom akár hónapokkal ezelőtt valakinek odaállni eléjük, hogy kedves Veronika és Csaba, tudjátok van ez az új törvény, a 4-es paragrafus 6-os pontja szerint március 1-től az egyikőtök nem dolgozhat tovább a kardiológiai osztályon a jelenlegi munkakörében. Miután mindkettőtökkel nagyon elégedettek vagyunk, sajnos nem tudunk mást tenni, mint hogy arra kérünk benneteket, hogy beszéljétek meg, melyikőtök számára keressünk új lehetőséget, hiszen mind a ketten nem fogjátok tudni ugyanazt csinálni, mint eddig. Bárcsak ne így lenne, de most ezt írja elő az új törvény, nem tudunk mit csinálni.
.
Itt van a mondat még egyszer:
.
“A feleségem ma kapta meg a hivatalos ajánlatot, hogy áthelyezik egy másik osztályra, beosztott asszisztensként úgy, hogy éjfélig kell aláírnia.”
.
Tehát a határidő napján adták neki oda a papírt!
.
Feltételezem, ha egy orvos professzor felesége így jár, akkor több tízezren hasonlóan az utolsó pillanatban kapták meg a szerződésüket.
.
Ez a történet jutott eszembe akkor, amikor meghallottam, hogy az országos kórház-főigazgató azt mondta: a dolgozók 3,2 százaléka nem írta alá az új szerződést. Magyarul kb. négyezerrel kevesebben dolgoznak a héten az egészségügyben, mint a múlt héten.
.
Vajon hányan csak azért nem írták alá, mert pár órájuk volt, hogy minden részletében átnézzék, értelmezzék a szerződést – és a családjukkal közösen meghozzák a döntésüket?

Vajon a négyezerből hányan csak azért nem írták alá, mert nem volt elég idejük átgondolni?

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.