Kezdőlap LIFE MAGAZIN

Kert nélkül egy lakásban: így vidd be a természetet otthonodba!

Sokunknak aktuális téma a kert hiánya és a kérdés, hogy mégis hogyan varázsolhatnánk mégis egy kis természetet lakásunkba. Mai cikkünkben erre keressük a választ: végignézzük milyen megoldások léteznek és tippekkel szolgálunk az arra vágyóknak. Jó olvasást!

 

Rengetegen vágyunk rá: friss gyümölcsök, zöldségek, szeretett virágok, növények. Kert hiányában általában mindannyian azonnal el is vetjük a kérdést, mondván egy pár négyzetméteres kislakásban ez egy lehetetlen küldetés. Biztos ez? Szerintünk nem, és itt vagyunk, hogy meggyőzzünk erről!

 

Zöldségek és gyümölcsök

Ki ne szeretne reggel frissen szedett gyümölcseiből reggelizni, este pedig saját maga által megtermelt zöldségeiből vacsorázni? Van egy jó hírünk: ez nem csak akkor lehetséges, ha saját konyhakerted van. Számos zöldség és gyumölcs képes akár az erkélyen, vagy a konyhában is kifejlődni. Semmi másra nincsen szükségünk, mint egy kis friss földre, esetleg tápanyagra, vízre és természetesen odafigyelésre.

 

Kezdjük a legegyszerűbbel, ami a csíráztatás. Csíráztatáshoz léteznek speciális csíráztató tálak, de egy befőttesüveggel is egyszerűen megoldható. A csíráztatásra szánt magokat csupán átmossuk vízzel, befőttes üvegbe tesszük, egy befőttesgumi segítségével gézlapot erősítünk az üveg szájára, majd a vizet ezen keresztül kiöntjük. Ez után az üveget meleg, sötét helyen tartjuk és a magokat 2-3 naponta átmossuk. A csírák telis-tele vannak jótékony vitaminokkal, mindenképpen érdemes kipróbálni!

 

A salátafélék sem okoznak gondot, ha lakásban szeretnénk őket termeszteni. Roppant egyszerű: a megmaradt salátacsonkot földbe helyezzük úgy, hogy csak a felét lepje el. Rendszeres locsolás mellett, a direkt napsütéstől megkímélt, világos helyen tartsuk.

 

A citrusfélék is minden probléma nélkül tarthatók lakásban: miután a magokat jó minőségű földbe ültetjük, 2-3 hétre van szükségük arra, hogy kicsírázzanak. Rendszeres öntözés, kellemes hőmérséklet és világos hely biztosítása ajánlott.

 

Gombatermesztéssel is érdemes megpróbálkoznunk, ehhez viszont mindenképpen szükségünk lesz gombazsákokra. Ezek a zsákok már előre be vannak szőve az adott gombafajta csírájával és csak arra várnak, hogy haza vigyük őket és nyirkos, sötét környezetben gondjukat viseljük.

 

Dísznövények

Sokan vagyunk abban a helyzetben, hogy a növénytartás is gondot okoz, hiszen lakásunk nem elég világos ahhoz, hogy egy átlagos dísznövény igényeit kielégítse. Szerencsére viszont több olyan növény is létezik, ami kifejezetten a sötétséget vagy éppen a szárazságot kedveli. Lássuk is melyek azok!

 

A dracéna, vagy másnéven sárkányfa nem csak látványos, de igényei is igen kedvezőek. Fény- és vízigénye is alacsony, így heti egy öntözés mellett, sötét lakásban is boldogan eléldegél. Vízigényes társa a mexikói bambuszpálma, amely szintén nem igényli a napfényt.

 

Az anyósnyelv nemcsak kinézete és kiirthattlansága miatt ismert, de a levegőre való jótékony hatásai miatt is. Fényigénye annyira alacsony, hogy sokszor lépcsőházakban is találkozhatunk velük, emellett pedig még a levegőt is tisztítják!

 

A kúszó fikusz jól ismert arról, hogy csupán kevés vízre és szórt fényre van szüksége a jóléthez. A még nála is hűségesebb szobapáfrány szintén szereti az árnyékos helyeket, lombozata pedig talán neki a legburjánzóbb. Fontos viszont, hogy a páfrányt rendszeresen locsold és ha teheted, párásíts is!

De én egy egész kertet szeretnék!

 

Ha pedig a fent említett ötletek nem lettek volna elegendően kielégítőek, érdemes elgondolkoznunk egy minikert építésén. Rengeteg egyszerű leírás kering az interneten ennek folyamatáról, a lehetőségek tárháza pedig végtelen.

 

Építhetsz minikertet egy nagyobb befőttesüvegbe, mini üvegházba, gyertyatartó lámpás belsejébe, rég nem használt edényekbe, vagy akár egy nagyobb kaspóba. Amire szükséged lesz:

  • tárolóedény
  • termőföld
  • díszkövek
  • növények
  • dekoráció

 

Az, hogy mit teszel bele pedig csak rajtad áll: növénynek ültethetsz kaktuszt, orchideát, de akár húsevő növényeket is. Dekorációnak használhatsz kagylókat, faforgácsot, mohát, ágakat, kavicsokat. Mondanunk sem kell, egy szép kis minikert igencsak feldobja a lakás hangulatát.

 

Nekem ez nem elég!

 

Mondanunk sem kell, zöldség- és gyümölcstermesztéshez a legcélravezetőbb az, ha saját kerttel rendelkezünk, azonban ez egy fővárosi lakosnak a mai ingatlanárak mellett nem könnyen megengedhető.

 

Nem mondjuk, hogy sokkal könnyebb dolgod lesz, ha úgy döntesz, mégis keresel inkább egy kertes albérletet/ingatlant. Főként Budapest belvárosában számít ritkának ez az adottság. Azt nem mondjuk, hogy a kihívás egyszerű, de mindenképpen van még egy-két módszer, amit érdemes bevetni.

 

Nagy segítséget nyújt, ha kereséskor megfelelően használjuk a keresőmotorok által felkínált szűrési lehetőségeket. Egyértelműnek tűnhet, de sokszor mégis kimarad – éljünk az ingatlan adottságaira való szűrés lehetőségével! Próbálkozhatunk például a ‘kertes’ és ‘kertkapcsolatos’ kulcsszavakkal.

 

Ha ez sem vezet eredményre, érdemes kapcsolatainkra építenünk. Mondd el ismerőseidnek, hogy kertes lakást keresel megengedhető áron, és gondoljanak rád, ha tudnak ilyesmiről. Azt nem mondjuk, hogy ismerőseink ingyen fogják adni lakásukat, viszont egy átlagos ingatlanbefektető árainál biztosan kedvesebb feltételei lesznek.

 

Kert hiányában sokszor  alternatív megoldásokra kényszerülünk, habár olykor pont a kényszer szövi a legkellemesebb élményeket. Próbálkozz a fent felsorolt alternatív lehetőségekkel és meglátod: egy kislakásban is közel érezheted magad a természethez!