Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Megemelt összeggel ösztönzi a tudományos munkát a Széchenyi István Egyetem

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ösztöndíjjal, a publikációk közlési díjának átvállalásával, adatbázisokra való előfizetéssel és konferenciarészvétel-támogatással is ösztönzi a tudományos munkát a győri Széchenyi István Egyetem. Az intézmény tovább emelte az erre szánt összeget, amely így már megközelíti az évi 600 millió forintot.

 

A Széchenyi István Egyetem egyik stratégiai célja, hogy nemzetközi színvonalú tudományos kutatásokkal is hozzájáruljon a térség fejlődéséhez. Ezt ösztönzi a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Tudományos Ösztöndíj is, amire az intézmény oktatói, kutatói és professor emeritusai pályázhatnak. A nemrégiben befejeződött tanév második félévében 79-en éltek a lehetőséggel, ami összesen 130 pályázatot jelentett, mert voltak, akik több folyóiratcikkel is indultak; a legtöbben az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki, az Audi Hungaria Járműmérnöki, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki, valamint az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karról.

Dr. Lukács Eszter, az intézmény nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kifejtette, hogy az ösztöndíj mértékének megállapítása a folyóiratok Scopus adatbázisban regisztrált besorolási rangsora alapján történik. Hozzátette: a következő, ősszel megjelenő pályázati kiírásban az egyetem vezetésének döntése értelmében az eddigiekhez képest még kedvezőbb feltételek szerepelnek majd. Személyenként 150 ezer forinttól már egymillió forintig terjedő összeg nyerhető el, akár évi tíz alkalommal is, azaz az oktatók-kutatók jelentős többletbevételre tehetnek szert. A legmagasabb ösztöndíjat azok kaphatják, akik Q1-es szakcikket készítenek nemzetközi kutatási hálóban, ahol a társszerzők legalább egyike a két legnagyobb nemzetközi felsőoktatási minősítő szervezet – a Quacquarelli Symonds (QS) vagy a Times Higher Education (THE) világranglistáján – top 100-ba tartozó intézményhez tartozik.

Emelkedett a keretösszeg a Publikáció Támogatási Program esetében is. Ennek lényege, hogy az oktatók, a kutatók, valamint az egyetemmel jogviszonyban álló doktoranduszhallgatók Q1-Q4 minősítésű folyóiratokban megjelenő tudományos publikációinak közlési díját (APC) akár 3500 euróig átvállalja az intézmény. Idén június 30-ig 55 érvényes kérelem érkezett be erre, a legtöbb a Kautz Gyula Gazdaságtudományi, valamint az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karról.