Meronka Péter: Miért nem kötelező az új oltás? (Vélemény)

Napjaink közbeszédét egyértelműen meghatározza a koronavírus és a vakcina. A legfontosabb kérdés, hogy ki szeretné beoltatni magát és ki nem. Ebben szerkesztőségünkben is megoszlanak a vélemények. Ezek közül megosztunk önökkel többet is, a konklúziót pedig önökre, olvasókra bízzuk. Természetesen várjuk az önök hozzászólásait is Facebook oldalunkon, amelyek közül a legjobbakat pro és kontra szemlézni fogjuk és megjelenik oldalunkon is, hiszen hiszünk benne, hogy a párbeszéd és az építő jellegű, kulturált vita mindennél fontosabb. Éppen ezért, ahogy mi is itt a szerkesztőségben elfogadjuk, hogy nem ugyanúgy látjuk a dolgokat, önöket is kérjük, a hozzászólásoknál is vegyék ezt figyelembe!

Tegnap napközben kikerült három vélemény cikk is az oldalunkra, amivel komoly vitát generáltunk a közösségi oldalunkon is. Ugyanolyan szerteágazó vélemények jöttek, mint amilyenekkel találkozunk, ha egymás között a témáról beszélgettünk.

Az igazat megvallva akkor lettem volna meglepve, ha nem így történik.

Bárhogy is nézzük, különbözőek vagyunk. Más életkorban vagyunk, más a neveltetésünk, más a családunk veszélyeztetettsége és más emberekkel barátkozunk, akiktől ilyen-olyan, számunkra fontos információt kapunk a témáról.

Mindez egyetlen dologban erősített meg engem: egyikünk sem hibás, a kialakult véleménye miatt. Valamennyi országban a politikai és szakmai elit ugyanis ahelyett, hogy vállalná a felelősséget, egyszerűen ránk dobja azt.

Ránk, akik nem értünk ehhez.

Hogy hol van ebben az egészségügyi szakma felelőssége? Hát ott, hogy nem kampányol a kötelező oltásért.

Csak gondoljunk bele: ha tényleg ezek az oltások milliókat mentenek meg, akkor lehet-e olyan felelőtlen az orvosi, gyógyszerész és kutató szakma krémje, hogy ránk újságírókra, pékekre, műkörmösökre, gyári melósokra meg a pizzafutárokra bízza ennek a kérdésnek az eldöntését? Hogy majd mi eldöntjük, hogy nekünk ez kell-e?

Tulajdonképpen pontosan ezt teszi.

Ahelyett, hogy azt mondaná: hölgyeim és uraim! Felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy a tudomány jelenlegi ismeretei alapján ezt az oltást be kell adni mindenkinek és akkor egy hónap múlva már nem kell maszkot viselni, megölelheted a barátaidat, járhatsz újra étterembe, koncertre, stb…

De ezt nem mondják.

De ha ők nem mondják, akkor hogyan várják el tőlünk, hogy mi felelősen eldöntsük, hogy akkor kell-e oltás vagy nem kell oltás? Ha ők nem mondják, akkor miért törünk pálcát afelett, aki nem úgy gondolkodik, ahogy éppen mi (legyen az akár igen, akár nem?)

A másik a politika felelőssége

Ami persze csak a szakma után jön, mert ők jobb esetben csak akkor lépnének a képbe, ha már a szakma nagyjából egyetértésben van.

Vajon a vakcina fejlesztőjétől miért az oltásokat, és miért nem a technológiát vesszük meg?

Mindennek van ára, nyilván annak is.

Elszöszölünk éveket, ahelyett, hogy néhány hónap alatt megoldanánk? Hiszen akkor lehet, hogy minden ország minden gyógyszergyárában tudnának ilyet gyártani?

Ha itt Győrben látjuk, hogy az Audi, ahol éppen gyárat akar létesíteni, ott meg tudja valósítani a kivánt technológiát, akkora itt miért nem lehet? Van olyan alapanyag, ami nem áll sehol a világban rendelkezésre? Ha igen mi az? De ha nem? Ha minden adott?

Ott a recept, a szigorú technológiai protokoll. Ez ha a végtelenségig leegyszerűsítem így szól: vegyél ilyen meg olyan löttyöt, rázd fel, öntsd össze, tegyél hozzá ezt-azt, tartsd megfelelő hőmérsékleten…. nekem nyilván nem menne, de aki hasonlóval foglalkozik mert hasonló készítményeket gyárt, biztosan meg tudná oldani!

Vagy csendben az egész világ végignézi, hogy százezrek esetleg milliók halnak azért meg, és emellett az élet olyan, amilyen most hónapokig, mert egy nap egy gyárban csak 3.5 millió vakcina készül? Aminek a becsült ára 20 dollár?

Miért nem készül tíz gyárban? Vagy százban?

Mutassanak nekem valakit, aki ne fizetne 2×20 dollárt, plusz az injekció beadásának az orvosi költségét, hogy visszakapja a régi életét!

Persze ez nem magyar probléma, a világ problémája.

És ha 100 millió emberenként lenne csak 1 gyár, akkor is pikk-pakk negyed év alatt be lehetne oltani mind a 7 milliárd embert kétszer, így eltűnne a vírus.

Vagy lehet, hogy nem?

Ezért nem vállalja senki a felelősséget?

Ha a szakma bizonytalan, a politika érthetően nem ugrik fejest a sötétbe, nem tud mit tenni, ránk hagyja, hogy ezzel is mindenki időt nyerjen.

Mi meg jól egymás torkának ugrunk, holott ma még senki nem tudja, kinek van igaza.

Éppen ezért azt gondolom: ha a vakcina megszabadít minket ettől a rettenettől, tessék kötelezővé tenni az oltást. Ha meg nem kötelező, akkor szitkozódás nélkül illik tűrni kell azoknak a véleményét is, akik a miénktől eltérően gondolkodnak.

Mert a jelenlegi helyzetben nekünk laikusoknak kell eldönteni, hogy akarjuk-e az oltást. Hoszú éveken át az egészségügyről tanult és tapasztalatokat szerzett orvosok, biológusok, gyógyszerész kutatók helyett az újságírókra, a pékekre, a műkörmösökre és a gyári melósokra bízzák az egészet.

Mert senki nem meri vállalni a felelősséget, és így egyszerűbb.

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.