Kezdőlap LIFE MAGAZIN

Nyúl, az újabb Chili-nagyhatalom!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Buzás Tiborné Katát, többszörös díjnyertes nyúli chiliszósz készítő néhány év alatt hogy jutott el odáig, hogy ma már a világ élmezőnyében kapnak helyet saját termesztésű paprikáiból készített chiliszószai.

Kata – ahogy őt mindenki ismeri – Debrecenből költözött a megyébe 2006-ban, 2018-ig egyáltalán nem foglalkozott növénytermesztéssel, korábban egy bankban dolgozott. Sem munkája, sem lakóhelye nem kapcsolódott a mezőgazdasághoz. Az életük akkor változott meg, amikor férjét egy súlyos munkahelyi baleset érte, aminek következtében teljesen munkaképtelenné vált. Ebben az időben Kata kicsi gyerekeikkel volt otthon, és a kieső jövedelem pótlására Nyúlon egy helyi gazdaságban kezdett dolgozni. Ekkor szerette meg ezt a kinti létet, és az itt töltött két év után döntötte el, hogy ez neki menne egyedül is, a maga uraként.

Így alakította ki az első ültetvényüket, gyümölcsöket, zöldségeket termelt és 2010-től, már őstermelőként árulta a portékáját. Chilivel akkor találkozott először, amikor férje 2015-ben Olaszországból egy vásárról küldött haza három palántát, amit akkor még szinte csak távolról nézegettek, és próbálták kitalálni, hogy ez milyen paprika lehet, mert még a levelei sem hasonlítottak azokéra, amit eddig ismertek. Ez a 3 palánta a Trinidad Moruga Scorpion, Trinidad Moruga Scorpion Yellow és a Carolina Reaper – a világ legerősebb paprikája – volt.

Az első év terméseinek begyűjtése (körülbelül 50 db termés) és feldolgozása után beleszerettek a chilibe. Ekkor kezdtek el utánajárni annak, hogy honnét tudna még több palántát beszerezni. Kiderült számára, hogy az országban vannak közel százan akik chilit termesztenek, az ő tanácsaik alapján rendelt magokat. A második évet, már saját, magról nevelt palántáival kezdte el. Ezeket olyan sikerrel nevelte, hogy még eladásra is jutottak a palántákból. Innentől nem volt megállás!

A chilisek fantasztikus emberek! Segítik, támogatják egymást, összetartanak az ország minden pontjáról. A versenyzés útjára lépésben egy Szlovákiában élő barátja segítette Katát. Varga Gábor – az első chili világbajnok Szlovákiából -, mutatta meg azt, hogy hogyan kell versenyezni.

A versenyeken nagyjából 11 szempont figyelembevételével – mint például íz, állag, felhasználhatóság, erősség -, egy vaktesztet követően hozzák meg ítéletüket a bírák.

Az eddig csodás eredmények után már nem más a cél, mint nyerni, ahányszor csak lehet!

Díjak:
Zestfest Fiery Food Challenge 2019 Texas: The Rabbit Fire-Nyúli tűz Ultra hot kategória 3. helyezett
The World Hot Sauce Awards 2019 Los Angeles: Nyúl-York, ultra hot kategória 2. helyezett
HunHot2018 Solymár gyümölcsös kategória Vérnyúl 2. helyezett
Spicy Flave Awards 2019 Madison, Wyoming Ultra Hot kategória 3. helyezett Smoky Rabbit- Füstös Nyúl
Scovie 2020 New Mexico Golden Bunny ultra hot kategória 3. hely
Hunhot 2019 Solymár, Gyümölcsös kategória 2.hely A Lila-hegy ajándéka
Nagymarosi paprika szépségverseny: 2018 I.helyezett, Monkey Face chili; 2019. II.helyezett. Carolina reaper chili

Gratulálunk Katának, és további jó „méregkeverést” kívánunk neki!

Forrás: kisalföld.hu