Pályaválasztás: mit lehet tanulni a Mórában?

Pályaválasztás: mit lehet tanulni a Mórában?

Diákjaink írták rovatunk következő részében a pályaválasztás előtt álló fiatalok találhatnak érdekességeket. Bemutatjuk, milyen képzések, szakkörök működnek a Mórában.

A svédmasszázs oktatása iskolánkban

Második éve lesz, hogy az általános tantárgyak mellett a masszázsórák során megismerhetjük a svédmasszázs alapjait, melyek Péhr Ling svéd kardvívó nevéhez fűződnek. A gyakorlati órák az öt alapfogásra épülnek: simítás, dörzsölés, gyúrás, rezegtetés, ütögetés. Ezt a sorrendet szigorúan be kell tartani, hiszen a lenyugvás és a test állapotának diagnosztizálása után az egyre mélyebb és erőteljesebb mozdulatokkal elő kell készíteni az izmokat és a szöveteket. Itt kapcsolódnak be anatómiai ismereteink, melyekről majd a gyakorlati vizsga részeként is számot kell adnunk.

Az elméleti órákon a masszázs kezdeteitől elindulva megismerjük a természetes gyógymódokat és ezek fejlődését napjainkig.

Nagyon hasznosnak érezzük ezt az alaptudást, hiszen ennek birtokában sokféle lehetőség nyílik meg számunkra. A vizsga után Okj-s papírt szerzünk , így regeneráló és balneoterápiás masszőrök lehetünk.

Akinek van kedve, erre a tudásra ráépítheti a különböző képzési formákat, így például további két év alatt a gyógymasszőr képzést.

Nagyon jó hangulatú órákat tart Máté Szilárd tanár úr, aki szaktudásával és tapasztalatával mindenben segít bennünket.

 

Telek Nina 11. A osztály

 

Dartsszakkör a Mórában

A darts az utóbbi pár évben rohamos fejlődésnek indult az egész világon, és Magyarországon is töretlen népszerűségnek örvend a nők és férfiak körében egyaránt. Kortalan, „6-tól 99” éves korig” játszható sportág. A játék helyszínei általában pubok, klubok, és napjainkban már egyre elterjedtebb az otthoni használata is.

A tábla magassága – közepe (Bull) – 173 cm, dobótávolsága 237 cm. Kétfajta szakágat különböztetünk meg a tábla és a nyilak anyagától függően:

 • steel darts: amikor fémhegyű nyíllal szizál táblára dobunk,
 • soft darts: amikor a játékosok automata gépekre játszanak műanyag hegyű tűvel.

 

A darts tiszta, olcsó ügyességi játék. Ár-érték arányban az egyik legkedvezőbb szabadidős tevékenység. 25 ezer forint körüli összegért már egy profi táblát és nyílkészletet tudunk vásárolni, ami hosszú évekig kiszolgál akár több embert is. Pozitív hatásai bizonyítottak, amit a mindennapi életben és az iskolában (Hollandiában a kerettanterv része) is kamatoztathatunk. A teljesség igénye nélkül néhány:

 • fejleszti a matematikai képességeket,
 • javítja a kéz-szem koordinációt,
 • javítja a koncentrációt,
 • csapatépítő,
 • enyhíti a stressz hatásait,
 • szociáliskészség-javító,
 • érvényre juttatja a stratégiai gondolkodást,
 • építi az önbizalmat,
 • kihasználja a nonverbális készségeket,
 • elősegíti a pihenést,
 • javítja az önkontrollt.

 

Vegyünk egy egyszeri példát, amit egy diák gyakorolni tud a szakkörön:

 1. összeszámolja a dobása értékét,
 2. bemondja az elért pontokat azon az általa tanult idegen nyelven,
 3. koncentrál – összpontosít.

Tehát kapásból, három nagyon fontos dolgot tudunk gyakorolni egyetlen dobással.

Dióhéjban ennyit e sportágról, bár természetesen még nagyon sok mindenről lehetne beszélni: szabályok, történet, játékosok, trófeák, kiegészítők, technikák, dartsmatek stb.

180-ra FEL !

A mórás dartsszakkör ideje: KEDDEN a 0. órában (7.15 – 8.00) és a 9. órában (15.20-16.05) a J18-as teremben.

Máté Szilárd

Hírszerkesztő