Püspöki áldással került helyére a hídépítők védőszentjének szobra Kisbéren

Régi kisbéri álom válhatott valóra a szobor restaurálásával. Riez Gyula, a Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány kuratóriumi elnöke itt elmondta: az arisztokrata család a 17. és 18. században minden birtokán emeltetett szobrot Szent Jánosnak.

A kisbéri műalkotás állapota sajnálatos módon a modern korra leromlott, így amikor Dombóvári Éván, az A-Híd PR- és marketingvezetőjén keresztül kapcsolatba került Sal László vezérigazgatóval, aki nyitott volt a szobor céges támogatásból való felújítására, az alapítvány régi álma válhatott valóra. Riez Gyula beszéde végeztével megköszönte a szobor felújításában közreműködők támogatását.

Sal László, a restaurációt finanszírozó A-Híd Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a cég 2013-ban restauráltatta az első Nepomuki szobrot, melyet az Egri Hittudományi Főiskolától kapott ajándékba, amit saját székházának udvarán helyezett el. Ezt követte Óbuda, Soroksár, Gödöllő, Csömör, valamint a felvidéki Tornalja Nepomuki szobrainak restaurálása.

„Mi hidakat építünk, ez talán a legkiemeledőbb mérnöki teljesítmények közé tartozik” – mutatott rá. Több száz szobor vár még felújításra és az A-Híd szeretné folytatni ezt a cég által vállalt restaurációjukat: ahogyan jelentős számú közbeszerzésen indulnak úgy gondolják vissza is kell adniuk.

„Visszaadunk a szobrok felújításával, visszaadunk a sportban – kajak-kenu, vízilabda támogatásával – visszaadunk a társadalomnak: állami gondozottak felnőttkorban az életben való eligazodását segítjük”– foglalta össze a vezérigazgató.

Sinkovicz Zoltán polgármester kiemelte: nagy örömére szolgál, hogy Kisbér értékei bővülhettek a szobor megújulásával.

A szobor felújítása nagy örömmel vett ajándék volt a város részéről, aminek megvalósulásához kellett egy Kisbér értékei iránt elhivatott alapítvány, egy gáláns szponzor – mecénás, valamint a kedvező döntés is. A városvezető ezután kitért még arra is, hogy a szobor megújulása jól illeszkedik többek között azokhoz a beruházásokhoz, melyekben Kisbér katolikus templomának homlokzatát is újjáéleszthetik állami és egyházmegyei forrásból, illetve a plébánia épületét is fejlesztik, valamint előkészítik a templom környezetének teljes újjáélesztését is. Emellett további korábbi és a jövőben megvalósuló projektekre is kitért még. „A Szent János téren Kisbér egy újabb nevezetességgel gazdagodott a felújított, immár régi fényében ragyogó Nepomuki Szent János-szoborral, ezt minden látogató figyelmébe fogom ajánlani” – mondta el, majd személyesen megköszönte a támogató A-Híd Zrt. és Sal László vezérigazgató, illetve a Batthyány Alapítvány és elnöke, Riez Gyula közreműködését is a restauráció megvalósításában. Kitért a restaurátor alapos munkájára és köszönetet mondott Beer Miklós püspöknek is a megtisztelő jelenlétért, illetve a szobor megáldásáért is.

Az esemény a szobor ünnepélyes felszentelésével, vasárnapi ebéddel, majd a folyamatosan szépülő város bejárásával zárult.

Forrás: magyarepitok.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó