Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Érkezik a hideg idő, az állatok is készülődnek a téli álomra. A cuki süniket mi is szívesen vendégül láthatjuk a kertünkben, csupán egy kis előkészületet igényel!

Amikor tartósan 6 °C fok alá süllyed a hőmérséklet, a sünök szervezete minimális energiafelhasználásra áll át: testhőmérsékletük, szívverésük és légzésük lecsökken, bélrendszerük kiürül és az elkövetkező öt-hat hónapban az ősszel felhalmozott zsírtartalékukból élnek.

Téli álmuk helyszínéül rendszerint jól szigetelt levélhalmot, farakást vagy komposztkupacot választanak, ami megvédi őket a téli időjárás viszontagságaitól.
Aki szívesen látja ezeket a tüskés látogatókat a kertjében, maga is készíthet téli kvártélyt számukra.  Aki például azt szeretné, hogy sünök teleljenek a kertjében, annak le kell győznie a rendmániáját, és meg kell hagynia egy-egy fa- vagy levélkupacot, illetve nem szabad összeszednie az utolsó darabig a hullott gyümölcsöt. Az sem hátrány, ha a sünök be tudnak jutni a kertbe, ami természetesen mentes mindenféle rovarölő szertől és egyéb vegyszertől.

Az áttelelésben csak az 500 grammosnál kisebb állatoknak kell segíteni, ehhez azonban érdemes állatorvos tanácsát kérni. A sünit ilyenkor szobahőmérsékleten kell tartani és nem szabad neki például tejet adni, mert az emésztési problémákat okozhat. Helyette macska- vagy kutyaeledellel, puha gyümölcsökkel, rovarokkal, lisztkukaccal és vízzel érdemes megkínálni. Ugyanezekkel a finomságokkal lehet egyébként vendégül látni a nyáron a kertben motoszkáló sünöket is. Csak arra kell vigyázni, nehogy a szomszéd macskája, nyestek és rókák is odaszokjanak a terített asztalhoz.
Az átteleltetett tüskés lakót április végén, szürkületkor lehet visszaengedni az eredeti élőhelyére: ott, ahol megtalálták. Ekkor ébrednek fel ugyanis a természetben áttelelt társaik is, akik addigra testsúlyuk 30 százalékát vesztették el. A kiéhezett sünökre elsősorban az autók jelentik a legnagyobb veszélyt.

Hogy milyen módon tudsz menedéket készíteni a süniknek, arról videót is láthatsz: