Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Türelemre, alázatra tanít a kovászos kenyér

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kenyérsütés alapjaival ismerkedhettek meg azok, akik úgy döntöttek szeretnének újat tanulni, és nem valamelyik áruházból vagy pékségből hazavinni a mindennapi betevőt. Győrben és Egyházasfaluban gyúrtak, dagasztottak a dolgos kezek, otthonra már csak a sütés maradt és a kész produktum elfogyasztása, amiből sem a lélek, sem a szív nem hiányozhatott. Azt is eláruljuk, miért.

A programot a Megyei Ifjúgazda Kör és a Gazdaasszony Tagozat közösen szervezte a Magyarok Kenyere egyik állomásaként. Úgy döntöttek, szakítanak a hagyományokkal, és interaktív módon osztják szét a jótékony felajánlások egy részét. Derdák Gábor a Megyei Ifjúgazda Kör elnöke a Győri Híreknek elmondta, nem titkolt céljuk volt, hogy a digitális világból kiszakítsák az embereket, és közelebb hozzák őket a gazdák mindennapjaihoz. 

Ők lisztadományaikkal, a Csepregi Kovászolók pedig szakmaiságukkal járultak hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Nemcsak elmagyarázták, hanem meg is mutatták, hogyan lesz a kovászból kenyér. A győri helyszínt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara biztosította, ahol minden eszköz és alapanyag adott volt ahhoz, hogy a lelkes amatőrök (akik időben regisztráltak és bejutottak) maguk is kipróbálhassák a kenyérsütés alapjait. 

Tájmelné Tóth Mária a Csepregi Kovászolók vezetője úgy fogalmazott, 2022-es megalakulásuk óta mindig is arra törekedtek, hogy a megszerzett tudást közérthetően adják át az érdeklődőknek. Elmondják, megmutatják, mit hogyan csináljunk, hogy jó kenyeret tudjunk sütni; hogyan neveljük a kovászt, illetve hogyan süssük meg a kenyeret akár a legegyszerűbb gázsütőben is. Nem volt ez másként Győrben sem. Aki ott volt, lépésről lépésre sajátíthatta el a fortélyokat, a csapat tagjai mindenben segítettek.

S hogy mi a jó kovász, illetve kenyér titka? Szív és lélek kell hozzá. A Csepregi Kovászolók szerint ugyanis a kovászos kenyér tanít; türelemre, alázatra mindenképp. Ha van türelem, alázat, lesz kenyér is, egyik nincs a másik nélkül – emelte ki Tájmelné Tóth Mária. Mindemellett a kovászos kenyérnek élettani szempontból is számos kedvező hatása van, ráadásul nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, ami a „bolti” kenyérről sajnos nem mindig mondható el.

Természetesen nem maradhatott el a kóstoló sem, a legkülönfélébb kenyerek mellé kézműves sajtokat is kínáltak a szervezők.