Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Vannak olyan munkakörök, amik ma még abszolút furcsának tűnnek és megmosolyogtatnak, aztán pár év múlva meg már olyan szemrebbenést sem keltő szakmák lesznek, mint a közösségi média menedzser. 

Lássuk is, miből lehet mazsolázni, ha még nem tudjátok, mik legyetek, ha nagyok lesztek, vagy ha fejlesztői készségek nélkül szeretnétek karriert építeni a Web3-ban.

Director of Vibes

A már eddig is emlegetett vibe-igazgatóval kell kezdeni, hiszen ez már szabad asszociáció alapján is egy fantasztikus elfoglaltságnak tűnik. A munkakör egyébként valamivel régebbi, mint a Web3, úgyhogy inkább a tankönyvi Z-generációs álommelónak lehetne nevezni. Mert igen, a vibe-igazgató feladata tényleg az, hogy baromira képben legyen a trendekkel, tudja, hogy mi menő, mi nem menő, és azok alapján alakítsa a munkahelye vagy az általa jegyzett rendezvények vibe-ját. 
A vibe pedig, amiért felelősséggel tartozik lehet akár egy hotelé, de egy virtuális térben létező étteremé is; a vibe-igazgató ambícióinak csak rugalmatlanság szabhat határt.
 

NFT-menedzser

Igazi Web3-as csemege az NFT-menedzseri pozíció, ami egy álláshirdetés szerint nagyjából így néz ki: 
„Te fogod végigvinni az NFT-projekteket a kreatívkoncepció kidolgozásától, a megoldási stratégiáig. A pozíció közvetlen együttműködést igényel az alkotókkal, a stúdióval, valamint a tehetségmenedzsmenttel.” 
Mint írják, ez a tökéletes meló azoknak a kreatív szellemű vállalkozóknak, akik szeretnek elsőként csinálni dolgokat. 
 

Senior Crypto Content Writer

A fenti szöveget lehet, hogy szenior kriptoszövegíró jegyzi, hiszen ma már a betűk és az írás szerelmesei simán specializálódhatnak erre a területre is. Egyébként ez egy tipikusan jó példa arra, hogy a fenszi név sokszor egy már jól ismert és bejáratott dolgot takar. Hiszen a kritptoszövegíró feladata valójában mezei blogbejegyezések írása, SEO-zás, fordítás és persze hirdetési szövegek gyártása.
 

Head of Crypto

Az előző munkatárs főnöke is lehetsz a Head of Crypto poziban, ami cégtől és cégprofiltól függően rengeteg dolgot jelenthet. Így sok potenciál lehet benne azoknak is, akik a konkrét technikai részhez nem értenek, de van érzékük a stratégiaalkotáshoz, marketinghez, valamint értik a metaverzumok és kriptovaluták világát.
 

NFT Domain Consultant

Nos, erre az állásra az jelentkezzen, aki szereti a domaineket, az NFT-ket, a közösségi médiát, technológiát és tudja, hogyan értesse meg másokkal ezek fontosságát. 
„Jó hallgatóságnak kell lennie, aki össze tudja rakni az információkat, és ezek alapján meg tudja győzni az ügyfelet arról, hogy az általunk kínált prémium domain név, hogyan illeszkedik abba a speciális kontextusba, amiben szükség lesz rá” – olvasható a megfelelő munkatárs jellemzése a hirdetésben. 
 

Metaverse Event Manager

(Kiégett) rendezvényszervezők újulhatnak meg ebben a munkakörben, amiben valóban azt várják tőlük, hogy álmodjanak meg, majd segítsenek létrehozni, lebonyolítani divat, tech, kulturális és üzleti eseményeket a virtuális világokban. Például egy Ariana Grande koncertet.

Nos kérem, remélem, mindenki megtalálta magának a megfelelő virtuális munkakört…mondta a brand manager.