Reggelek a dugóban

sárga kocsi

Egy átlagos reggel kisebb dugó van a városban. Így van ez mindig, főként iskolaidőszakban, ősszel vagy ha esik az eső. Olyankor még többen gondolják úgy, hogy a gyereknek az a legjobb, ha nem kell a buszra várnia, hanem kocsival viszik el az iskoláig. Én is azok közé tartozom, aki nap, mint nap ezt teszi, régen még kicsi volt azért, most meg olyan jó dumálni vele reggel, és ha fáradtabb kicsit feldobni a hangulatát. Ha valamiben, ebben azt hiszem jó vagyok, és akkor már mindjárt vidámabban indul a nap.

Ebben rengeteget segítenek az autós kollégák, hiszen ha mindenki figyelmes lenne, talán 8 perc alatt be is érnénk. Most ez úgy 13-15 perc átlagban, így többet tudunk nevetni. A Somogyi Béla útról például akár jobbra, akár balra szeretnénk kikanyarodni a Tihanyi Árpád út felé, az néha egy örökkévalóságnak tűnik. Régen a sorompónál arra fogadtunk, hogy hány kocsiból áll a szerelvény – manapság az udvarias sofőröket a téglaszínű gyógyszertárnál. Egyeszer 62 autó is elhaladt előttünk, mire ki tudtunk kanyarodni, eddig az a rekord. Persze jót szórakozunk közben és keressük a sárga kocsikat, így ezek a 3 percek szinte pillanatnak tűnnek.

Aztán ott vannak a tanuló vezetők. Én elhiszem, hogy fontos megismerni a reggeli forgalmat, de 1/2 8 és 3/4 8 között, mikor sokan késésben vagyunk, nem örülünk, hogy a városi forgalomban 35-40 km/h sebességgel száguldoznak a tanulók az 50 helyett. Főként azokon a helyeken nem, ahol emiatt bukjuk a zöldhullámot. A múlt héten háromszor is belefutottunk egy-egy mazsolába, mintha direkt keveredtek volna elénk.

És aztán ott vannak még a kukásautók is. Mert a szemetet ugye azt el kell vinni, de kérdem én: a reggeli csúcsidőben nem lehetne olyan utcába küldeni a járatokat, ahol mondjuk ki lehet őket kerülni? Ennek a fokozása pl. egy fakivágás lehet. A Gárdonyi mellett tavaly mikor zárták le két órára az utcát? Igen-igen, 7 és 9 óra között. Az senkit nem zavart, hogy 7 és 8 óra között vagy háromszáz autó megy arra, 8 és 12 óra között meg a négy óra alatt ötven se.

Régen bosszankodtam ezeken, ma már élvezem – hiszen így többet tudunk beszélgetni amíg a suliba érünk. És azért az udvariassággal is lehet növelni a menetidőt, hiszen azok közül, aki hozzánk hasonló helyzetben olykor a mellékutcából várja a bebocsájtást, egy valakit mindig beengedünk. És ettől mindkettőnknek jobban indul a reggel.

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.