Szégyellheti magát az UEFA

Elmaradnak az Ifjúsági Bajnokok Ligája küzdelmei, az UEFA törölte a 2020/21-es sorozatot.

A hivatalos indoklásban természetesen a Covid szerepel, hogy már nem lehet halasztani. “A résztvevő klubokat érintő utazási korlátozások komoly nehézségeket okoznak a mérkőzések megszervezésében, és az ifjúsági játékosok egészségét és biztonságát a lehető legmagasabb prioritásnak kell tekinteni.”

A döntés bár érthető, mégis több sebtől vérzik. Mielőtt elmondanám mi a bajom vele, egy nyári történetet idéznék fel.

Az első ugyanis, ami eszembe jutott erről, az egy beszélgetés Schmidt Gáborral, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökével folytattam. Fadd-Domboriban a Vidékbajnokságon készítettem vele interjút akkor, amikor a sportágban már szinte az összes nemzetközi versenyt törölték, egyedül mi magyarok próbálkoztunk. Három eseményre volt esélyünk.

  • szeptemberben egy Világ Kupa a gyorsasági szakágban Szegeden
  • ugyancsak szeptemberben az Olimpiai Reménységek Versenye ugyanitt
  • és a győri maraton EB októberben.

Schmidt Gábor akkor azt mondta: ebből a háromból az ORV a legfontosabb, mert ott gyerekek versenyeznek, és amíg egy felnőtt versenyző pályafutásából ha kiesik egy év lesz lehetősége, hogy eredményeket érjen el, aki viszont pl. utolsó éves az ifik közül ő ezt a versenyt már soha nem kapja vissza.

A magyar szervezőknek szerencséjük volt, a két szegedi versenyt végül meg lehetett rendezni, így megfelelő biztonsági körülmények mellett az olimpiai reménységek is rajthoz állhattak.

Az ifi BL ugyanilyen. Aki ma 19 éves, az jövőre már nem annyi lesz. Ezek a srácok a legtöbb országban életük lehetőségét kapták, hogy megmutassák mire képesek. Ezt veszi el tőlük az UEFA Végrehajtó Bizottsága.

Messi, Ronaldo és a többiek évről évre itt voltak és itt lesznek, ha a nagy BL-t törlik, hát mi nézők biztos szomorkodunk, de azért így szurkolók nélkül a hangulattalan stadionban ez is elég ingerszegény. Tessék akkor azt is nyugodtan a kukába dobni azt is, hogy idén nem lesz győztese a BL-nek, és nem lesz több meccs.

Annyi eseményt rendeznek burkokban, itthon is és más országban, más módon, hogy ha akarták volna, biztosan meg tudták volna menteni a sorozatot.

De nem akarták.

Két hete még sorosoltak, azóta mindenki az aktuális ellenfél ellen készült és szervezte az utazást

  • Történt olyan folyamat a világban a járvány tekintetében, amit nem lehetett volna két hete előre látni? Nem azok a folyamatok jönnek, amit a szakemberek előre jeleztek. Elkezdődött a harmadik hullám.
  • Leállt az összes UEFA rendezvény? Törölték a nemzetközi meccseket? Nem, minden megy tovább, ahogy eddig volt. BL, EL, válogatott meccsek, U21-es EB tervezve vannak ugyanúgy, mást nem töröltek.
  • Nincs meccs akkor ezeknek a gyerekeknek a számára? De, az ETO fiataljai pl. a megyei bajnokságban hétről hétre pályára lépnek. Sok más országban ugyanezt teszik.

Szóval a helyzet az, hogy pl. a Hegykő ellen pályára léphetnek, ahol az ellenfélnél bárki játszhat, akinek igazolása van, ott még valószínű tesztelni sem kell.

Elutazni különbusszal a repülőtérre, ott különgéppel elutazni Albániába, onnan különbusszal elutazni egy szállodába, ott “burokba maradni” és csak a szoba – étterem – sportpálya Bermuda háromszögben mozogni – nos ez talán biztonságosabb, mint elmenni vásárolni egy bevásárlóközpontba, aztán délután meccset játszani a szomszéd faluban a helyi srácok ellen.

Ha az UEFA leállítja a felnőtt BL-t, akkor egy szavam se lenne. Ha pár héttel korábban kihátrál és nem hitegeti a gyerekeket valószínű akkor is. De a félelem azonban megint szelektív. A Végrehajtó Bizottság azt mondta: hiába áldoznának a klubok több pénzt a saját biztonságuk megszervezésére, miután ez csak diáksport és nem annyira üzlet, erre idén inkább nincs szükség. Ráadásul képmutatóan azt mondja: az ifjúsági játékosok egészsége és biztonsága prioritás – de ha ugyanez a játékos már a felnőttek között lép pályára a nagy BL-ben – néhányan lehetnek akár idén is – akkor érte már nem kár, rá már nem kell figyelni.

Ezért gondolom azt, hogy szégyellheti magát aki ebben a döntésben részt vett.

A futball élmény – kár, hogy ezt az egyik legfontosabb korosztálytól, éppen a gyerekektől veszik el.

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.