Gáspár Milán: Birkák legyünk vagy felelőtlenek? (vélemény)

Napjaink közbeszédét egyértelműen meghatározza a koronavírus és a vakcina. A legfontosabb kérdés, hogy ki szeretné beoltatni magát és ki nem. Ebben szerkesztőségünkben is megoszlanak a vélemények. Ezek közül megosztunk önökkel hármat, a konklúziót pedig önökre, olvasókra bízzuk. Természetesen várjuk az önök hozzászólásait is Facebook oldalunkon, amelyek közül a legjobbakat pro és kontra szemlézni fogjuk és megjelenik oldalunkon is, hiszen hiszünk benne, hogy a párbeszéd és az építő jellegű, kulturált vita mindennél fontosabb. Éppen ezért, ahogy mi is itt a szerkesztőségben elfogadjuk, hogy nem ugyanúgy látjuk a dolgokat, önöket is kérjük, a hozzászólásoknál is vegyék ezt figyelembe!

Vannak témák, amikről nem illik beszélni. Ilyen például fizetés, a vallási hovatartozás vagy éppen az, hogy az ember hova húzza azt a bizonyos x-et négyévenként. Most erre a listára felkerült az is, hogy az ember kívánja-e beoltatni magát a koronavírus elleni oltással vagy sem. Hiszen építő párbeszédnek sajnos ritkán van helye, ezek a beszélgetések általában gyorsan „birkázásba” vagy „felelőtlenezésbe” torkollnak, ezért sokan inkább nem szólnak semmit, pedig lenne véleményük. Esetleg csak azért, hogy környezetüknek kedvezzenek azt mondják, hogy beadatják, de inkább nem szeretnék, vagy fordítva: inkább azt mondják, hogy soha, mégis inkább kérnék az oltást. Ezzel a pár sorral igyekszem megtörni ezt a tendenciát és a fentiek közül legalább az egyik kérdésre válaszolok. Beadatom-e magamnak a koronavírus elleni vakcinát, ha lehetőségem lesz rá?

A válaszom: nem. Nem azért, mert attól félek, Bill Gates 5G chipet ültet belém, de még csak nem is azért, mert a háttérhatalom így szeretné átvenni felettem az irányítást. Hanem mert eddig senkinek nem sikerült meggyőznie arról, hogy ennek értelme lenne.

Jelen sorok írásakor a koronavírus hivatalos halálozási aránya 3% és csökken. Abban viszont az orvosok, kutatók között is konszenzus van, hogy a valós fertőzöttek száma MINIMUM tízszerese a hivatalosan igazoltnak, hiszen rengetegen úgy esnek át a fertőzésen, hogy nem is tudnak róla. Ez a puszta tény máris nagyjából 0,3%-ra szorítja le a mortalitást. Mielőtt bárki félreértené: minden életért kár és minden egyes ilyen adat mögött egy ember és az ő családja, barátai vannak, akiket nem vigasztal, hogy szerettük éppen egy ilyen alacsony számba esett bele.

Ugyanakkor elgondolkoztató az az adat is, amely Nagy-Britanniából érkezett még a tavaszi első hullám idején. Az angol portálok ugyanis arról számoltak be, hogy valóban volt többlethalálozás, ennek mintegy harmada viszont amiatt következett be, mert súlyos beteg emberek nem kaptak ellátást, vagy azért, mert nem jutottak vagy mert nem mertek orvoshoz menni. Az ő szeretteikkel ki számol el?

Ma már eljutottunk oda, hogy mindenki családjában, ismerősi körében van vagy volt igazolt koronavírusos eset. Én sem vagyok kivétel, sőt kimondottan sok embert ismerek, akik átestek a betegségen. Szerencsére mindenki jól van és akit megkérdeztem, azokról az utóhatásokról sem tudtak beszámolni, amelyektől egyébként sokan tartanak. Pedig akad olyan is, akinek még alapbetegsége is van! Ez persze nem reprezentatív minta.

De hasonlítsuk csak össze például a rákkal: Magyarországon évente több, mint 32 ezren halnak meg rákos megbetegedésben, ez mintegy 3,5-szerese a Covid számlájára írt halálozásoknak és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a koronavírus halálozások igen magas százalékában rákkal küzdő beteg emberek az áldozatok. És hány olyan magyar család van, amelyből valakit ez az alattomos kór ragadott el?

Persze a rák nem fertőz, ez igaz. De ennek ellenére sem halljuk minden nap, hogy egy kutatócsoport vagy gyógyszergyártó a héten hogy áll a rák ellenszerének vagy éppen az az elleni védőoltás kifejlesztésében.

Emellett pedig keveset teszünk azért is, hogy a rákos megbetegedések arányát leszorítsuk (összehasonlíthatatlanul kevesebbet, mint a koronavírus ellen, évente egyszer jó, ha elhangzik, hogy csak el kéne menni egy szűrésre), annak ellenére, hogy az is köztudott már jóideje, hogy életmódunk bizony igen erősen hajlamosít a daganatok kialakulására. Pedig ha embertársainktól követeljük, hogy a mi egészségünk miatt oltassák be magukat a koronavírus ellen, akkor akár a dohányzás betiltását is követelhetnénk, hiszen a passzív dohányzás is károsítja az egészséget. Oké, a dízelautók betiltására már van kezdeményezés Európában.

Ebből következik, hogy egészen abszurd az az elképzelés, amely a napokban felmerült, miszerint aki nem oltatja be magát a még mindig önkéntesnek aposztrofált oltással, az fizesse ki a saját intenzív kezelésének az árát.

Ezzel több probléma is van. Aki elkapja a koronavírust, igen kis eséllyel kerül intenzív osztályra. A worldometers.info adatai szerint jelenleg az igazolt koronavírus fertőzöttek 0,5%-a van súlyos vagy kritikus állapotban és a fentebb említett tízes szorzó természetesen itt is érvényes, vagyis a súlyos szövődményekkel kezelt betegek aránya valahol 0,05% környékén lehet. De ez a kisebbik baj. A nagyobbik baj az, hogy ezzel az erővel, ha egy gyalogost elüt az autó és kórházi kezelésre szorul, akkor azt is fizesse ő, hiszen nem rendelkezett jogosítvánnyal. Hiszen önként dönthetett volna úgy, hogy legalább egy KRESZ vizsgát letesz, mielőtt kilép az utcára.

Ugyanilyen nevetséges elképzelés, hogy megkülönböztessük azokat, akik nem szeretnék beoltatni magukat ilyen-olyan okokból. Hogy ez milyen etikai problémákat vet fel, abba most nem megyek bele, de egy életszerű példával tudom illusztrálni az ötlet abszurditását:

A jelenlegi ismereteink szerint a várandós, vagy gyermeket tervező nők nem kaphatnak oltást. Tehát ha egy hölgy gyermekre vágyik, akkor három hónapig nem kaphat oltást, majd ha azonnal teherbe tud esni, akkor további kilenc hónapig. És ebben az egy évben tényleg reális elvárni, hogy egy kávézóba vagy moziba ne ülhessen be, mert nem kapott vakcinát?

Ha valaki úgy érzi, szeretné beoltatni magát, tegye. Soha, senkit nem fogok ezért birkának nevezni, vagy bármi más rosszat mondani róla. Mert joga van hozzá. De cserébe azt kérem, hogy engem se nevezzen senki felelőtlennek, mert nem adatom be az oltást. Mert ha olyan ember mondja ezt rám, aki egyébként oltáspárti, akkor én rá semmifelé veszélyt nem fogok jelenteni, miután megkapta a vakcinát még akkor sem, ha éppen egymás mellé szól a jegyünk a színházban. Mert egyébként mi értelme lenne az oltásnak?

Híradó főszerkesztő, riporter