Hamarosan felgyúlnak az erdő lámpásai

szentjánosbogár

Az egyik legelterjedtebb felfogás a „szentjánosbogár” nevét Szent János ünnepéhez, Szent Iván napjához köti, amely pontosan június 24-ére esik. A szentjánosbogarak rajzásakor megkapó, egészen fantasztikus látványban lehet részünk.

Hamarosan kezdődnek az éjszakai kirándulások, hiszen június második felében indul a szentjánosbogár rajzás. Összegyűjtöttünk néhány olyan helyszínt, ahol szervezett keretek között is részt vehetnek esti túrákon.

Június 24-én van a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca) rajzási ideje. A nőstény ilyenkor a teljes sötétség leple alatt kapcsolja be a lámpását, hogy még feltűnőbb legyen a párra vadászó hím számára. A növényeken vagy a talajon vár a szerelemre, potrohát olykor felgörbíti vagy jobbra-balra csóválja, ezzel megkönnyítve a hím dolgát, amely hatalmas szemeivel akár 50 méterről is észreveszi.

Ezekben a napokban több túrát is szerveznek, de ha nem szeretnénk ezt az élményt többed magunkkal átélni akkor Pilisszentivánon, a Jági-tanösvényen vagy Solymáron, a Jegenye-völgybe magunk is gyönyörködhetünk bennük.

A szentjánosbogarak körülbelül 9 óra után kezdnek világítani és este 10 előtt lekapcsolják fényeiket. Melegebb időben a rajzás dátuma korábbra tolódhat, a hirtelen lehűlés hatására pedig a rajzási idő lerövidülhet. A bogarak megjelenését a természet „szabályozza”, úgyhogy egy kis szerencse, és persze jó idő is szükséges, hogy találkozzanak velük.

Fények az éjszakában, alattunk a szentjánosbogarak felettünk a csillagok
Az Agostyáni Ökofaluban június 19-26-ig lehetséges a látogatás, 19:00-22:00 között, azonban regisztrációhoz kötött. Az éjszakai felfedező séta során bejárhatjátok az Árendás patak partját szegélyező őserdő maradvány legrejtettebb részeit. Hallgathattok rejtelmes állathangokat és megjelenhetnek a szentjánosbogarak is. A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezik.

Már bontja szirmait a Ketaba havasszépe ( Rhododendron Catawbiense), ami teljes pompájával mindig megvárja a szentjánosbogarak rajzását.

Forrás: Agostyáni Arborétum Facebook oldala

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó