Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A bakonyi csirkemellnek csak nevében van köze a Bakonyhoz, ugyanis korántsem vadon termő, erdei gombából készül, hanem leginkább termesztett csiperkéből, szép magyar nevén champignon gombából, amit sampinyonnak ejtünk, és a jelentése: gomba. Ez egy nem túl nemes, ellenben meglehetős biztonsággal, egész évben kapható gomba, a célnak tökéletesen megfelel.

Gombával kapcsolatban négy iskola létezik, az egyik szerint meg kell mosni, a másik szerint nem, a másik szempont pedig a pucolás: van, aki szerint le kell húzni a héját, mások szerint viszont jól van az úgy. Én azt javaslom, hogy a kettő közül valamelyiket ejtsük meg a gombával, mielőtt a fazékba helyezzük, mégiscsak az ételbe kerül és megesszük a végén, és ha föld meg bogarak nincsenek is a termesztett fajokon, mégiscsak összefogdosták.

Bakonyi csirkemell

Hozzávalók
•    1 fej hagyma
•    3 fél csirkemell, vagy 4 db csirkecombfilé
•    2 evőkanál liszt
•    olaj
•    1 szelet füstölt szalonna, opcionális
•    30 dkg csiperkegomba (természetesen a nemesebb, erdei gombák is jók, végül is lassan itt a szezon)
•    1 db paradicsom
•    1 db paprika
•    só, bors
•    fűszerpaprika
•    kakukkfű
•    150 g tejföl
•    még 2 evőkanál liszt
•    víz

A nokedlihez
•    20 dkg liszt
•    2 tojás
•    csipetnyi só
•    kb. 1 dl víz

Elkészítés:

1.    A fél csirkemelleket három darabba vágjuk, a csirkecombot kicsontozzuk, vagy ha csontozva vettük, akkor kicsit kinyomkodjuk a húst. Sózzuk.
2.    Egy megfelelő méretű fazékban felforrósítunk néhány evőkanál olajat. A hússzeletek mindkét oldalát lisztbe mártjuk, majd rátesszük a forró olajra és kisütjük.
3.    Közben a hagymát apróra vágjuk. A gombákat megmossuk / meghámozzuk, amelyik eljárásban jobban hiszünk, illetve ez a gomba fajtájától is függ, mert az erdei gombát nyilván nem hámozzuk egyáltalán, viszont felszeleteljük. Ugyanígy járunk el a paprikával és a paradicsommal is.
4.    Amikor az összes hússzelet kisült, ugyanabban a fazékban, a visszamaradt olajra (ha kell, kiegészítjük, vagy még inkább dobunk rá egy szelet apróra vágott füstölt szalonnát) rádobjuk a hagymát és megdinszteljük. Beleszórjuk a fűszerpaprikát, majd rádobjuk a gombát, összeforgatjuk és feltöltjük kevés vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a kakukkfüvet, beletesszük a paprikát és a paradicsomot is.
5.    Visszatesszük a fazékba a kisütött hússzeleteket és együtt addig főzzük, amíg a gomba meg nem puhul, ez nagyjából tíz perc alatt meg is történik.
6.    Amikor jónak nyilvánítjuk, egy tálkában összekeverjük a tejfölt a liszttel, szedünk bele pár evőkanállal a gombás szaftból, elkeverjük majd visszatöltjük a fazékba, szintén jól elkeverjük. Kiforraljuk, és már kész is a bakonyi csirkemell.
7.    Menet közben készíthetünk hozzá nokedlit: először egy nagy fazékban vizet forralunk, közben a lisztet, a tojásokat és némi sót összekeverünk annyi vízzel, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk (szívesen), majd beleszaggatjuk a forró vízbe. Amint feljött, már ki is szedhetjük szűrővel, leöblítjük hideg vízzel és kész.

Rizzsel, tésztával vagy akár bulgurral is nagyon finom. Adhatunk hozzá csemegeuborkát vagy más savanyúságot, de anélkül is megállja a helyét.