Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A természet különlegességei gyakran meglepnek bennünket, és olyan pillanatokat ajándékoznak, amelyekre sokáig emlékezünk. Hogya István fotós azon szerencsések közé tartozik, akik többször is találkozhattak a gyönyörű őzbakokkal. 2021-ben már megörökítette a csodálatos látványt, és most ismét sikerült rögzítenie ezt a megkapó pillanatot.

De mi is az a flavizmus? Ez egy pigmenthiányos állapot, amely különbözik az albinizmustól. Míg az albinizmus az egész testre kiterjed, és befolyásolja a vadállatok szemének színét is (ezért a piros szem), addig a flavinizmussal élő állatok szivárványhártyája elképzelhető, hogy barna marad. Ezek a hófehér vadak lenyűgöző látványt nyújtanak az emberi szemnek, ám a természetben hátrányt jelenthetnek számukra, hiszen nem tudnak elrejtőzni, mindig feltűnőek lesznek. Emellett a fényérzékenység is fennáll, ami további kihívásokkal jár az ilyen egyedek számára.

Hogya István most a „fehér herceg” nevű őzbakot sikerült megörökítenie a hajnali órákban, körülbelül 150 másik őzzel együtt. A pirkadati ködben az állat szinte egy szellemként mozgott, a korai fényviszonyokban, a felszín közeli felhők között. István szerint a különleges őzbak körülbelül 9 éves lehet, és már évek óta figyeli őt. A „fehér herceg” sokkal óvatosabban mozog társaihoz képest, és teljes pompájában járja a vidéket.

Ezek a különleges találkozások és pillanatok emlékezetessé teszik az életet, és arra emlékeztetnek bennünket, hogy milyen csodálatos és változatos a természet. Hogya István története arra ösztönöz, hogy megőrizzük és becsüljük a természet csodáit, és mindig készakarjuk felfedezni annak rejtett kincseit.

Forrás: Hogy István