Megtisztították az Öreg-tavat!

tatai tó természetvédelem

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület tagjai az Öreg-tó Fáklya utcától a remeteségi szabadstrandig tartó szakaszán 36 zsák szemetet gyűjtöttek össze.

Megyénkben egyre több azon akciók és önkéntes megmozdulások, amelyek a környezettudatosság jegyében zajlanak. Egyre több városban és településen hallani, hogy a forgalmasabb köztereket vagy a turistákat vonzó látnivalók környezetét kitakarítják. Ezen akciók védnökévé vált a Szemétirtók csapata, akik folyamatosan újabb és újabb ötletekkel jelentkeznek. De nem is olyan rég Szőnyben egy önkéntesekből álló csapat a Selye János Kórház parkját tisztította meg a szeméttől. Tatán is történt hasonló megmozdulás a közelmúltban, ugyanis a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület pár tagja gondolt egyet és az Öreg-tó egy partszakaszát szabadította meg jelentős mennyiségű hulladéktól.

Szabó Máté a természetvédelmi egyesület tagja elmondta, hogy a szemétszedés egy teljesen spontán ötlet volt, amely akkor pattant ki pár tag fejéből, amikor az Öreg-tó partján sétálva látták, hogy mennyire szemetes az erdős szakasz.

Nem is tétlenkedtek, heten zsákokat és kesztyűt ragadtak, majd nekiláttak a Fáklya utcától a remeteségi szabadstrandig tartó szakasz kitakarításának. A cél természetesen az volt, hogy a lehető legtöbb hulladéktól tisztítsák meg a partszakaszt. Az eredmény pedig magáért beszél és valóban jól mutatja, hogy sok hulladékot rejt az Öreg-tó környezete. Összesen 36 zsák szemét és pár nagyobb méretű tárgyat sikerült összegyűjteni az egyesület tagjainak.

Máté kiemelte, hogy többnyire a szokványos szemét, a csikkek, palackok és zacskók kerültek elő, azonban találtak camping széket, gumiabroncsot, de még horgászfelszereléseket is. Az akció végén az egyesület Facebook-oldalán egy poszt is készült, amellyel arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy bárki össze tudja szedni a szemetet és nem kell mindig másokra várni.

A hasonló jövőbeli tervekkel kapcsolatban a szakember pedig úgy fogalmazott, hogy konkrét időpont nincs kitűzve a következő szemétszedésre, de nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan újabb akcióval jelentkeznek, amelyről tájékoztatni fognak mindenkit az egyesület közösségi oldalán.

Forrás: Száz-völgy Természetvédelmi Egyesület

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó