Óvatosan látogassuk az erőt a szarvasbőgés idején!

szarvasbőgés

Mindenki tartsa be a biztonsági előírásokat!

A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura. A szarvasbőgés a vadászember egyik legkedvesebb ünnepnapja.
A gímszarvas bika jelzi a többi bikának a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát. Így a bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról. A bőgés tehát már egyfajta versengés a bikák között.

Ebben az időszakban intenzív vadászati tevékenység folyik, ami vadász és minden egyéb erdőjáró ember számára nagyobb odafigyelést és fegyelmet igényel. A Kisalföldi Erdőgazdaság figyelmeztető közleményt adott ki ezzel kapcsolatban.

Tisztelt Látogatóink!

Hamarosan kezdetét veszi a gímszarvasok párzási időszaka, a szarvasbőgés. Esténként, és hajnalban ilyenkor messzire hallatszik az agancskoronás hímek jellegzetes hangja. Aki ilyenkor puskával a vállán az erdőt járhatja, az egyik legnagyobb vadászélmény részese lehet.
Ugyanakkor ez az időszak a vadgazdálkodás szempontjából is fontos, hiszen a gímszarvas a legértékesebb trófeás vadunk, melynek ilyenkor kezdődik a vadászidénye.

Kérjük ezért kedves látogatóinkat, hogy szeptember 1-től 30-ig délután 17:00 és másnap reggel 8:00 között NE tartózkodjanak az erdőben! Ezen kívül is csak a kijelölt turistautakat használják a vad zavarásának elkerülése érdekében. (képeken)
Ugyanakkor ajánljuk szíves figyelmükbe kirándulási célként – ha esetleg még nem látták – a pannonhalmi Lombkorona tanösvényt, vagy a nyúli Lila-hegyi Kilátót, melyek továbbra is szabadon látogathatók.
A kezdődő őszhöz tartalmas időtöltést, az erdők környékén élőknek eredményes “hallgatózást” kívánunk!

Kisalföldi Erdőgazdaság

A Kisalföldi Erdőgazdaságon kívül helyi vadásztársaságok az egyes területeken a vadászati jog gyakorlói, akik ilyenkor szintén intenzív vadászatot folytatnak. A fenti közleményben említett korlátozást ilyenkor nemcsak az erdőgazdaság területein, hanem mindenhol érdemes figyelembe venni!

Forrás: Kisalföld Erdőgazdaság

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó