Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Soha, sehol, semmivel ne etessük a vízimadarakat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vízimadarak etetése felesleges. A téli etetés tömegesen veszélybe sodorja, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat! – olvasni a(z) MME oldalán.

A madár- és természetvédelmi hatóságok és szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak etetése ellen. A madarak és az emberek védelme érdekében Magyarországon is fontos beszélni erről a témáról, ugyanis a 2016-2017-es téli időszak régen tapasztalt keménységű fagyokat hozott, ami tömeges madárelhullásokhoz vezetett.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai eltérnek a klasszikus énekesmadarakétól. Így a legjobbat akkor tesszük, ha csak megcsodáljuk őket, de nem etejük.

A vadon élő állatoknak ugyanis nincs szükségük erre a táplálékra, arról nem is beszélve, hogy a környezetben is kárt okozunk. A madaraknak az etetése kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, így könnyen előfordulhat, hogy az állatok emiatt később belefagynak a vízbe. Valamint az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, és fokozza a sérülésveszélyt, a fertőző betegségek kialakulásának kockázatát.