A ló túlsó oldalán

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) etikai és fegyelmi bizottsága egy évre eltiltotta az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázót, Burján Csabát. A testület megállapította, hogy a versenyző a közösségi médiában december 3-án közzétett bejegyzésével fegyelmi és etikai vétséget követett el. A 25 éves sportoló Kínát sértő mondatot posztolt a repülőtéri várakozás pillanatait és a tömeget megörökítve Instagram-oldalára, amikor a válogatott Nagojából utazott Sanghajba. Az eset miatt lemondott a válogatott kínai vezetőedzője, Csang Csing Lina – de azt MOKSZ azt nem fogadta el, így folytatta a munkát – a csapatvezető viszont már a kínai metroploiszban sem engedte jégre a versenyzőt. A gyorskorcsolyázó bocsánatot kért tettéért, és a fegyelmi ügy miatt ki kellett hagynia a januári Európa-bajnokságot is.
.
Első olvasatra indokolatlanul súlyosnak tűnik az eltiltás. Nem doppingolt, nem verekedett – türelmetlen volt és emiatt butaságot csinált.
.
Belátta-e Burján Csaba, amikor sértő posztot tett ki Instagram oldalára, akkor hibázott? 
Igen, ezt ő sem vitatja.
.
Bocsántatot kért-e a tettéért ezután? 
Igen, ezt is megtörtént.
.
Kapott-e büntetést a hibájáért? 
Igen, hiszen már a sanghaji versenyen sem indulhatott, sőt az Etikai bizottság két hónapig nem hozott döntést az ügyében, így gyakorlatilag a szezon jelentős részén nem versenyezhetett, még az Európa-bajnkságon sem.
.
Arányos-e a büntetése az vétség súlyával?
Szerintem nem. Az én megítélésem szerint az, hogy hazazavarják az adott versenyről az természetesen ok, de már az EB kihagyása is talán túlzott reakció volt a szövetség részéről.
.
Persze Burján fellebezhet, 15 napja van rá. És akár fel is menthetik majd – persze mire összeül a testület a szezon is szinte véget ér. A sokat szidott labdarúgásban alighanem a hazautazását másnapján összeült és döntött volna a testület – nem tartották volna bizonytalanságban két hónapig a versenyzőt.
.
De vajon miért ilyen szigorú az ítélet? Meglátásom szerint három magyarázat lehet erre.
.
Az első és legvalószínűbb, ha nem ismerjük az ügy részleteit, sokkal több van emögött, amit nem hoztak a felek nyilvánosságra.
.
A második, ha a szövetség precedenst akar, hogy ez mindenkinek mindig lebegjen a szeme előtt – és Burján rosszkor volt rossz helyen. A cél, hogy a versenyzők a digitális térben is tanuljanak meg végre viselkedni, és fogadják el, hogy a nyilatkozataik és posztjaik akár hasonló súlyúak is lehetnek, mint pl. ha a doppingszerekhez nyúlnak.
.
És végül amit nem gondolnék, de az ítélet kapcsán teljesen kizárni sem tudom, hogy Burjánt már régóta ki akarják vonni a forgalomból, végre találtak ehhez okot.
.
Vagy az én értékrendemmel van baj, és tényleg el kell tiltani valakit a foglalkozásától egy évre egy ostoba insagram poszt miatt?

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.