Bogarak pusztítják a tujákat!

boróka tarkadíszbogár

Komáromban is elkezdődött a boróka-tarkadíszbogár (Ovalisia festiva) rajzása, amely súlyos károkat okozhat bizonyos növényeknél. A Komáromi Városgazda Közhasznú Nonprofit Kft. tudatta, hogy egyre több helyen látni Komáromban is „hirtelen” elszáradt tujákat, borókákat.

A boróka-tarkadíszbogár fémes, zöldes-kékes színezetű díszbogár lárvája okozza a kárt. A berágás helyénél gyantafolyás figyelhető meg (ovális röpnyílás). A kéreg alatt kezd el rágni, majd behatol egészen a fás részig is. Itt elrágja a növény szállító edénynyalábjait, aminek következtében a növény pusztulását a víz- és tápanyaghiány eredményezi. Egy egyed kifejlődése 1-2 évig tart. A kifejlődött díszbogarak elhagyják a növényt.

Az elszáradt tuják okozója ez a kártevő, amelyet 2012-ben figyeltek meg az emberek Budapest és vonzáskörzetében. Korábban déli elterjedésű rovarnak számított, nálunk olyan ritka volt, hogy természetvédelmi védettséget élvezett. Valószínűleg a klímaváltozás meghozta a rovar számára az „áttörést”. Egyre több tujasövény pusztult el úgy, hogy a kertészek nem tudták, mi lehet a bajuk. Első ránézésre csak hajtás- és ágelhalás figyelhető meg tünetként.

A kártevő elleni védekezést eddig nehezítette, hogy 2016 júliusáig védett állatként volt nyilvántartva. Egyetlen boróka-tarkadíszbogár eszmei értéke 50 ezer forint volt. Most eltörölték ezt a szabályozást, így lehet ellene védekezni.

A védekezéskor az a legfontosabb, hogy jó kondícióban tartsuk növényeinket (az idősebb tuják is kapnak öntözést, tápanyag-utánpótlást). A boróka-tarkadíszbogár kártétele egyre súlyosabb képet mutat. Attól, hogy lehet védekezni a kártevő ellen, még nem jelenti azt, hogy meg is lehet menteni a megtámadt örökzöldeket. A boróka-tarkadíszbogár esetében csak a kifejlett, éppen rajzó egyedek ellen tudnak permetezni, mivel nincs olyan növényvédő szer, ami felszívódna a fás részbe és a lárvák ellen hat. A védekezést tovább nehezíti, hogy a rajzása elhúzódó, így tavasztól őszig bármikor megjelenhetnek.

Forrás: Komáromi Városgazda Közhasznú Nonprofit Kft.

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó