Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az indiai Maharashtra államban található kis falu, Upla lakossága olyan nagyra tartja a helyi majompopulációt, hogy földet vettek nekik.

A termőföld nagyon értékes Indiában, és meglehetősen gyakoriak az emberek közötti földviták. Ettől még érdekesebb az 1600 lakosú és körülbelül 100 rhesus makákóból álló falu, Upla esete. Az indiaiak mindig is nagy becsben tartották a majmokat, etetik őket, és bevonják különféle rituálékba. Az uplaiak azonban ezen is túltettek: 32 hektár földet regisztráltak a majmok nevére.
 „A dokumentumok egyértelműen kijelentik, hogy a föld a majmoké, de nem ismert, hogy ki és mikor rendelkezett így” – mondta a közelmúltban a falu vezetője, Bappa Padwal. „A településen jelenleg közel száz majom él, de számuk az évek során csökkent, mivel az állatok nem maradnak sokáig egy helyen.”
Ami a majom földjének állapotát illeti, nem mintha bárki konzultálhatna a tulajdonosokkal, de az erdészet fát telepített rá, amit bizonyára helyeselnének a makákók.
A Times of India szerint a falusiak rendszeresen etetik a majmokat, amikor megjelennek a küszöbükön, és néhányan még mindig követik azt a hagyományt, hogy az esküvői szertartás során először a majmokat ajándékozzák meg, csak ezután folytatódhat az eljárás.
Ehhez képest néhány éve egész másról szóltak a hírek. Akkoriban több sajtóorgánum arról számolt be, hogy mintegy háromszáz makákó terrorizálja a helyi lakosságot, ellopják az ételeiket, hívatlanul behatolnak otthonaikba, sőt fizikailag is megtámadták őket.
„Sok gazdálkodó termését megrongálta a majombanda, amely nagy csoportokban mozog. Az emberek még attól is félnek, hogy sétáljanak a faluban” – mondta akkor egy helyi. Hát, Uplán is változnak a viszonyok, az bizonyos.