Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár sokan rögtön a szemetesre gondolnának, valójában másfelé kell keresgélni a problémás tárgyat.

A Rutgers Egyetem kutatói által végzett tanulmányból ugyanis kiderül, hogy nem a szemetes vagy a vágódeszka az, amelyen a legtöbb baktérium található, hanem a sokak számára vélhetően meglepetésként ható fűszertárolók okozhatják a legtöbb problémát.
A Journal of Food Protection című szaklapban megjelent tanulmány szerint sokan tartják a fűszertárolókat a tűzhely közelében, hogy csak karnyújtásnyira legyenek a nyers hús megfűszerezésekor, ám eközben elhanyagolják a keresztszennyeződés lehetőségét, ami növeli az olyan betegségek kockázatát, mint például a szalmonella.

A kutatók 371 felnőttet teszteltek, akiknek pulykahúsból készült hamburgert kellett készíteniük különböző forgatókönyvek alapján. A tudósok szándékosan megfertőzték a húst MS2-vel, egy olyan vírustípussal, amely baktériumokat fertőz, ám az emberre ártalmatlan. A cél az volt, hogy felmérjék a mikroorganizmusok jelenlétét a különböző pozíciókban elhelyezett felületeken és eszközökön.
Arra a tanulmány szerzői sem számítottak, hogy végül a fűszeres dobozok bizonyulnak a legszennyezettebbnek, ezek 48%-a ugyanis fertőzött volt. Szintén meglepetésként hatott, hogy a csaptelepeken találták a legkevesebb baktériumot.

Donald W. Schaffner professzor, a tanulmány társszerzője szerint viszonylag egyszerűen elejét lehet venni a kellemetlenségeknek, a szakértő ugyanis azt javasolja, hogy az esetleges fertőzés elkerülése érdekében mindenki fordítson kiemelt figyelmet a kéz, és az élelmiszerrel érintkező felületek higiéniájára.