Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mindannyian jól tudjuk, hogy a szervezetünk nagyjából napi nyolc óra alvást igényel, de ennek megvalósítása sokszor korántsem olyan egyszerű. Ha rendszeresen vagy időnként te is küzdesz álmatlansággal, és eddig semmilyen praktika nem vált be igazán, akkor lehet, hogy számodra is a szegmentált alvás lehet a megoldás, vagyis, ha nem egy hosszú, hanem több rövid pihenőt tartasz éjszaka, majd reggel vagy délután.

Más tájakon már bevált módszer 

A legtöbbünk számára az a természetes, hogy egy fázisban, éjszaka alszunk, de egy melegebb éghajlaton, mint amilyen Spanyolország is, sokan egy kétfázisú alvási mintázatot követnek, és az éjszakai alvás mellett délután is alszanak, ami egybeesik a nap legmelegebb időszakával. A kétfázisú alvás nagyjából kétszer négy órás alvást jelent, ami abban az esetben is hatékony lehet, ha nehezen alszol el esténként. Persze sokunk számára ezt nem teszi lehetővé a munkája, és kétségkívül vannak, akikre nincs jó hatással, ha több fázisban alszanak. Ha viszont még sohasem próbáltad ki ezt a módszert, érdemes lehet neki adnod egy esélyt.

Megoldást jelenthet az álmatlanságra?

Röviden és tömören nem feltétlenül. Akkor aludhatsz el a legkönnyebben, ha a szervezeted kellőképpen fáradt hozzá, amit sok napközbeni fizikai és szellemi aktivitással a legkönnyebb elérni. Ennek ellenére érdemes egy esélyt adnod neki, ha pedig más okból, például munkakötelezettségből nem alszol éjjel, akkor még inkább megvan az esélye annak, hogy beválik.

Befolyásolhatja az egészségedet?

Ha kipróbálod a szakaszos alvást, arról semmiképpen ne feledkezz meg, hogy befolyásolhatja a cirkadián ritmusodat, vagyis azt a ciklust, ami szabályozza a fizikai, mentális és viselkedésbeli változásaidat, valamint az alvás-ébrenléti ciklusodat. A cirkadián ritmus úgy van kialakítva, hogy éjszaka álmossá, nappal pedig éberré tegyen, a szegmentált alvás pedig meglehetősen összezavarhatja, ami bizonyos esetekben emésztési nehézségeket idéz elő.

Hogyan próbálhatod ki a legbiztonságosabban?

Ha szeretnéd minél jobban csökkenteni a kockázatát annak, hogy a szakaszos alvás befolyásolja az emésztésedet, és ne is érezd magad fáradtabbnak, csak kis lépésekben haladj a kétfázisú pihenés felé. Amennyit tehát sikerül aludnod pluszban reggel vagy délután, annyival rövidítsd le az éjszakai alvásodat. Ha ez a felállás beválik, hosszú távon is nyugodtan alkalmazhatod, de ha csak fáradtabbnak érzed magad, semmiképp se erőltesd.